Zdravlje

Studija u Italiji otkrila da je COVID-19 bio u zemlji prisutan još u novembru prošle godine

Prema istraživanju, uzorak briseva uzetih od četverogodišnjaka koji živi u blizini Milana, 100 posto je kompatibilan s ranim tipom virusa koji je izbio u Wuhanu u Kini

Naučno istraživanje provedeno u Italiji otkrilo je da je novi tip koronavirusa na sjeveru Italije bio već prisutan u novembru 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema studiji Univerziteta u Milanu objavljenoj u časopisu “Emerging Infectious Diseases”, COVID-19, poznat i kao “SARS-CoV-2”, u Italiji je kolao tri mjeseca prije nego što je 21. februara ove godine, potvrđen prvi slučaj zaraze.

Prema istraživanju, uzorak briseva uzetih od četverogodišnjaka koji živi u blizini Milana, 100 posto je kompatibilan s ranim tipom virusa koji je izbio u Wuhanu u Kini.

Konstatovano je da je dijete 21. novembra pokazalo prve simptome poput “kašlja i curenja iz nosa”, a odvedeno je na hitnu zbog “povraćanja i respiratornih problema”.

Ljekari su prvenstveno sumnjali da se radi o ospicama, ali kasnijim testovima je utvrđeno da je dijete imalo COVID-19.

U drugoj studiji koja je prethodno provedena u Italiji, objavljeno je da su tragovi COVID-19 pronađeni u uzorcima otpadnih voda uzetih iz kanalizacije u Milanu i Torinu u decembru 2019. godine.

Epidemija COVID-19 najviše je pogodila Italiju u prvom valu, nakon Kine gdje se virus i pojavio.

Od 21. februara, kada je epidemija službeno započela u Italiji, najviše žrtava registrovano je u regiji Lombardija – 23.449.

Iako je do danas u zemlji zabilježeno ukupno 1.787.147 slučajeva, 62.626 ljudi umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom.

Izvor: Portal Anadolu Agency

Slični članci

Back to top button