Kultura

Otvoreni “Filmski susreti” u Nišu: Nagrada za životno delo Gorici Popović

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, navode organizatori, najposećeniji je domaći filmski festival u bioskopu pod otvorenim nebom - može da primi blizu 4.000 gledalaca

NIŠ (AA) – Dodelom nagrade za životno delo “Pavle Vuisić” Gorici Popović, simboličnom predajom ključeva grada glumcima i vatrometom, na Letnjoj pozornici niške Tvrđave svečano je otvoren 54. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” koji će trajati do 30. avgusta. 

Publici jednog od najstarijih filmskih festivala u regionu predstavili su se glumci koji su prethodno prošetali crvenim tepihom duž Tvrđavskog mosta, pozirali i davali autograme građanima.

Gledaocima se predstavio ovogodišnji žiri – članovi Tamara Aleksić i Goran Radaković i predsednica Nela Mihajlović. Ona je rečenicom “Kolege glumci, Tvrđava je naša”, koja se na Letnjoj pozornici po tradiciji čuje svake godine, zvanično otvorila Festival.

Nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”, koju Udruženje filmskih glumaca Srbije dodeljuje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu, ove godine našla se u rukama Gorice Popović.

“Ovo je zaista kruna moje karijere, pogotovo što nagradu dodeljuju kolege i što sam je dobila u Nišu. Ja ne stavljam tačku, stavljam zarez. Hvala vam, Nišlije”, rekla je dobitnica prestižne nagrade. 

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 12 filmova, dodeljeno osam zvaničnih festivalskih nagrada domaćim glumcima, uz dva priznanja za uspešne nastupe stranih glumaca u domaćem filmu. Neke od prestižnih nagrada “Filmskih susreta” jesu gran-pri “Naisa”, “car Konstantin”, “carica Teodora”, a od pre tri godine i nagrada za najbolju komičnu ulogu nazvana prema preminulom glumcu Miloradu Mandiću Mandi. 

U poslednjih nekoliko godina, kako objašnjavaju članovi selekcione komisije, u zvaničan takmičarski program ulaze i manjinske srpske koprodukcije, što predstavlja “blagu internacionalizaciju Festivala”. Cilj se da se kroz saradnju sa produkcijama koje su nekada bile sastavni deo jugoslovenske kinematografije afirmišu glumačka dostignuća u regionu.

“Sada smo fokusirani na jezike kojima nisu potrebni prevodioci, tako da filmovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogu da učestvuju u takmičarskom programu. Prošle godine čak pet filmova nije bilo većinske srpske koprodukcije, a ove godine to je samo film “Koja je ovo država”, koji je hrvatsko-srpsko-poljska koprodukcija i gde jednu od glavnih uloga igra srpski glumac Lazar Ristovski”, objašnjava član selekcione komisije Dejan Dabić.

Prema njegovim rečima, program je koncipiran tako da se vodi računa o kvalitetu glumačkih ostvarenja, ali i o atraktivnosti filma.

“Glumci su najpopularniji članovi filmskih ekipa. Gledaoci na Letnju pozornicu dolaze zbog svojih ljubimaca i vodili smo računa da filmovi imaju atraktivna glumačka imena”, kaže Dabić.

U okviru glavnog festivalskog programa, večeras se prikazuju dve drame – “Delirijum Tremens” Gorana Markovića i “Reži” Koste Đorđevića. Drugog festivalskog dana, 25. avgusta, publiku očekuje istorijska drama Petra Ristovskog “Kralj Petar I” i komedija Vinka Brešana “Koja je ovo država”. Za naredni dan, 26. avgust, planirane su projekcije krimi-drame “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića i drame “Teret” Ognjena Glavonića. Četvrte festivalske večeri, 27. avgusta, publika će moći da pogleda komediju Miroslava Stamatovog “Taksi bluz” i triler Nikole Petrovića “Psi umiru sami”.  Naredne večeri, 28. avgusta, na programu će biti film “Ajvar”, za koji režiju potpisuje Ana Marija Rosi i drama Predraga Velinovića “O životu i o smrti”. Za šesto festivalsko veče, 29. avgust, najavljene su dve drame – “Šavovi” Miroslava Terzića i “Pijavice” Dragana Marinkovića, čime se zatvara takmičarski program.

Slični članci

Back to top button