Novo

Bajramski namaz klanjan u prepunoj Zagrebačkoj džamiji

Duhovna i moralna obnova moraju krenuti od pojedinca, od njegovog suočavanja s vlastitim nedostatcima, slabostima i nedosljednostima, od kuće i obitelji koja se mora pozabaviti svojom temeljnom misijom da odgaja i usavršava, da to ne prepušta ulici, društvenim mrežama, raznim mešetarima koji našu djecu odvode u propast, poručio je muftija Hasanović u hutbi

ZAGREB (AA) – U Zagrebačkoj džamiji i ove godine na bajramskom namazu okupio se velik broj vjernika iz Zagreba i okolice kojima je bajramsku hutbu održao muftija Aziz ef. Hasanović.

Glavna džamijska prostorija i ovog je Bajrama bila premala da bi primila sve vjernike koji su došli klanjati bajramski namaz u Zagrebačkoj džamiji, tako da je dio vjernika klanjao u pomoćnim prostorijama. Okupljenima je pročitana skraćena hutba reisul-uleme Huseina Kavazovića, a glavnu ramazansku bajramsku hutbu za muslimane Zagreba i okolice održao je muftija Aziz ef. Hasanović.

“Ramazan je u nama morao poništiti sve slabosti duše i sve duhovne bolesti koje negiraju pravu vjeru i moralnu praksu. Mržnja, zavidnost, oholost, umišljenost, licemjerje, škrtost, ogovaranje drugih, zakidanje tuđih prava, mito, korupcija, sve vrste ovisnosti, morale su nestati pred snagom posta. Ako ove bolesti post nije izliječio, džaba smo gladovali”, poručio je muftija Hasanović.

“Duhovna i moralna obnova moraju krenuti od pojedinca, od njegovog suočavanja s vlastitim nedostatcima, slabostima i nedosljednostima, od kuće i obitelji koja se mora pozabaviti svojom temeljnom misijom da odgaja i usavršava, da to ne prepušta ulici, društvenim mrežama, raznim mešetarima koji našu djecu odvode u propast. Velika je odgovornost i na obrazovnim institucijama, vjerskim zajednicama i društvu u cjelini, da odgajaju i obrazuju našu mladost za vrijeme i procese u kojima živimo i u kojima će oni živjeti, oslobođeni nepotrebnog znanja, predrasuda, mržnje prema drugom i drugačijem”, rekao je u hutbi.

“I dalje se osjeća prisutnost raznih vojnih akcija diljem muslimanskih zemalja, podržavanih velikim svjetskim snagama, što tjera ljude da napuštaju svoja ognjišta i krenu spašavati gole živote. Neki uzimaju vjeru kao motiv, neki naftna polja, neki politički utjecaj, a neki pak kontroliranu ideologiju kojom opravdavaju sve svoje postupke. Nažalost, sve to ispašta nevini čovjek koji se uništava kao i njegova sva stečevina”, rekao je muftija Hasanović.

Posebno je ukazao na aktualnu izgradnju Islamskog centra u Sisku čiji se radovi odvijaju po planiranoj dinamici te pozvao sve vjernike da pomognu u njegovoj izgradnji.

“Ima i drugih naših džemata koji djeluju u skučenim prostorima, pa će biti neophodno pristupiti izgradnji adekvatnih prostora za odvijanje kvalitetnog vjerskog života poput Osijeka, Maljevca, Dubrovnika, Pule, Poreča, Splita i slično”, dodao je Hasanović.

Pri izlazu iz džamije vjernici su kupovali crvene ruže, a sredstva od prodaje bit će namijenjena u humanirane svrhe.

Već tradicionalno, vjernicima je Bajram na izlazu iz džamije čestitao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a cijeli bajramski namaz uživo je prenosila državna Hrvatska radio-televizija.

Slični članci

Back to top button