Novo

Kurti: Takse na srbijansku robu zamenićemo punim reciprocitetom

PRIŠTINA (AA) – Takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije biće zamenjene punim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, izjavio je danas premijer Kosova Albin Kurti nakon sastanka sa šeficom Kancelarije Evropske unije na Kosovu Nataliyom Apostolovom.

Nakon sastanka sa Apostolovom, koja se danas odvojeno sastala i sa predsednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani, Kurti je kazao da su i Pokret “Samoopredeljenje” i Demokratski savez Kosova na izborima 6. oktobra osvojili glasove na obećanju uvođenja principa reciprociteta sa Srbijom. On je izrazio nadu da će reciprocitet podržati i opozicija.

“Smatramo da smo tu gde jesmo i zbog našeg obećanja da ćemo sa Srbijom imati političku, ekonomsku i trgovinsku recipročnost, kao zamenu za taksu od 100 posto. Ne kažemo da ćemo se vratiti asimetričnim odnosima sa Srbijom, već naprotiv, mi ćemo napredovati pretvarajući naš subjektivitet u pitanje integriteta i dostojanstva po principu koji je najviše prepoznatljiv po njegovoj vrednosti u bilateralnim susedskim odnosima, a to je reciprocitet”, kazao je Kurti.

Predhodna Vlada Kosova na čelu sa Ramushem Haradinajem uvela je decembra 2018. godine takse od 100 posto na uvoz rove iz Srbije i BIH, nakon čega je Srbija prekinula dijalog sa Kosovo koji se vodio do tada u Briselu posredstvom EU. Kurti je, ipak, naglasio da Srbija i Bosna i Hercegovina nikada neće biti u istoj rečenici, ni zbog istorijskih, ni zbog aktuelnih razloga.

S druge strane, Apostolova je rekla da EU takse vide kao kršenje međunarodnih sporazuma i da očekuje da one budu ukinute.

“Smatramo da su takse prekršile međunarodne sporazume i sporazum poput CEFTA-e, čiji je deo Kosovo. U vezi s tim poslali smo pisma bivšem predsedniku Junckeru i drugim komesarima i sada čekamo da nova vlada iznese nove predloge i ideje kako da reši ovo pitanje. Ne želimo da predviđamo kakvo će rešenje biti, samo želimo da se razgovori nastave. Za na nas je jako važno da započne dijalog sa Srbijom“, rekla je Apostolova.

I nakon sastanka Apostolove sa predsednicom Skupštine Vjosom Osmani bilo je reči o taksama. Osmani je odgovarajući na pitanja novinara kazala da pitanje zamene taksi punim reciprocitetom dotiče svih 33 sporazuma do sada postignutih u Briselu između Kosova i Srbije i da je zato pre donošenja odluke potrebna sveobuhvatna studija ovog pitanja.

“Ali, političku odluku imamo da se takse uklone i da se uvede reciprocitet kao pozitivan princip za izgradnju dobrih odnosa. Kada će se to desiti, verujem da ćete dobiti odgovore u budućnosti“, rekla je Osmani.

Istovremeno, Kurti je nakon sastanak sa predstavnicom EU na Kosovu naglasio da Kosovo ostaje posvećeno svom integracionom putu ka Evropskoj uniji, dok je Apostolova istakla da Kosovu prioritet na putu evropskih integracija treba da budu vladavina prava, izgradnja države, osnaženje javne uprave, unapređenje obrazovanja i životne sredine. Ona je ocenila da je Kosovo postiglo napredak u zakonodavstvu, ali da bi EU volela da vidi više rada Skupštine Kosova.

Slični članci

Back to top button