Novo

Sankcije za Veselinoviće

U saopštenju američkog Ministarstva naglašava se da je na Kosovu jedna od najozloglašenijih kriminalnih grupa organizacija Zvonka Veselinovića.

VAŠINGTON – Braća Zvonko i Žarko Veselinović, srpski biznismeni sa severa Kosova i Metohije, našli su se na listi 16 pojedinaca i 24 entiteta iz Evrope i zemalja Zapadne hemisfere, kojima je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije zbog kriminala i korupcije, objavjeno je danas u Vašingtonu.

“Međunarodni organizovani kriminal i korupcija idu ruku pod ruku s velikim destabilizirajućim posledicama na vladavinu prava i demokratsku vladavinu”, izjavio je zvaničnik američkog Ministarstva finansija Andrea M. Gacki.

On je istakao da će američko ministarstvo nastaviti sa snažnom borbom da razbije veze između međunarodnog kriminala i korupcije, posebno onih koji upravljaju javnim sredstvima”.

Kako se navodi u saopštenju, strategija SAD u borbi protiv korupcije, objavljena 6. decembra, ističe značaj za nacionalnu bezbednost povezanosti korupcije, kriminala i drugih sličnih nelegalnih aktivnosti.

Ističe se da su organizovani kriminal i korupcija često povezani, da destabilizuju civilno društvo, da štite javne službenike od procesuiranja, i podrivaju poverenje građana u demokratske institucije.

Kako se navodi, Veselinovićeva grupa je uključena u veliku mrežu podmićiivanja bezbednosnih zvaničnika Kosova i Srbije kako bi joj omogućili šverc robe, novca, droge i oružja.

Ta grupa je u saradnji s nekim političarima 2019. podmitila kosovske bezbednosne zvaničnike kako bi se omogućio šverc između Srbije i Kosova, kao i da se krajem 2017. zahvaljući mitu dozvoli prolaz švercera.

Kako se još navodi, krajem 2017. Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko postigli su sporazum s nekim političarima da njihova partija dobije izbore, obezbedili pobedu njihovih kandidata, za koje su takođe izdvojili velike sume novca.

Zauzvrat, ti političari su braći Veseliniović omogućili kontrolu u izvesnim poslovnim aktivnostima bez mešanja vlasti Srbije. Navodno su ti političari davali Veselinovićima i informacije u vez s njihovim investicijama, i omogućavali im najbolje infrastrukturne projekte.

Takođe su braća Veselinović od kraja 2017. koristili donacije kao način za pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima.

Navodi se i da je Žarko Veselinović bio vođa bratovljeve kriminalne grupe, da je učestvovao u njenim švercerskim aktivnostima, nasilnim pritiscima na poslovne ljude, u građevinskim i infrastrukturnim projektima, i telekomunikacijama.

Takođe se navodi da je ta grupa bila uključena i u ubistvo jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića u januaru 2018, zajedno s Milanom Rajkom Radojčićem, Željkom Bojićem i Markom Rosićem.

Za to ubistvo su optuženi i Srdjan Milivoje Vulović, Milan Mihajlović, Miljan Radisavljević, Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević.

Slični članci

Back to top button