DruštvoNovo

U Beogradu predstavljen Teknofest 2020.

BEOGRAD (AA) – Informativni sastanak povodom festivala tehnologije – Teknofesta 2020. godine održan je danas u svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Treći Teknofest biće održan od 22. do 27. septembra u turskom gradu Gaziantepu, a ovaj najveći festival tehnologije u svetu sadržaće takmičenje u 21. kategoriji, kao što su dizajniranje mlaznog motora, tehnološki napredak čovečanstva ili pametan gradski prevoz, što su novine ove godine.

Festival za učenike osnovnih i srednjih škola organizuje Fondacija Tehnološki tim Turske u partnerstvu sa Ministarstvom industrije i tehnologije Turske, a u cilju podržavanja mladih da se bave tehnologijom.

Ispred upravnog odbora Fondacije Tehnološki tim Turske Alper Guzel rekao je da sa uzbuđenjem iščekuje Teknofest, zbog toga što taj festival poziva mlade ljude, koji treba da budu uključeni u razvoj tehnologije u svetu.

On je ukazao na sličnost Srbije i Turske, jer obe zemlje imaju “sjajne mlade umove”.

“Pozivamo vas mlade umove da se prijavite, dođete na Teknofest, budete deo razvoja tehnologije sa vašim kolegama iz sveta”, naveo je.

On je podsetio da je prošle godine bilo 1,7 miliona posetilaca na prošlogodišnjem Teknofestu u Istanbulu.

To, kako je ocenio, pokazuje da su svi u Turskoj vrlo svesni važnosti ovog festivala.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic naveo je da je cilj Teknofesta da se privuku mladi ljudi i približe tehnologiji.

“Srbija, kao i čitav Balkan, moraju da poboljšaju svoje tehnologije u cilju napretka svojih ekonomija”, kazao je on.

On je naveo da je upravo zbog toga Teknofest važan.

“Ovim putem bih voleo da pozovem sve studente, ali i pronalazače, kojih znam da ima mnogo u Srbiji da učestvuju u Teknofestu”, rekao je.

Prema njegovim rečima, Srbija je poznata po Nikoli Tesli.

“Siguran sam da ćemo na Teknofestu naći novog Teslu”, zaključio je ambasador.

Prethodno je informativni sastanak održan u Sarajevu, a planirano je da bude održan i u Severnoj Makedoniji, Kosovu i u Albaniji.

Festival je podržao Institut Yunus Emre, krajnji rok za prijavu za Teknofest je 28. februar, a prijave i sve informacije dostupne su na www.teknofest.org/yarismalar.html.

Prva nagrada iznosi oko 12.000 evra, druga oko 8.000 evra, dok je treća oko 5.800 evra.

Slični članci

Back to top button