Novo

Nexhmije Pagarusha aplauzima ispraćena na večni počinak

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani je izjavila da je Nexhmija otvarala do tada zatvoreno albansko kosovsko društvo i stvarala njegov nov identitet i emancipaciju

PRIŠTINA (AA) – Dugim aplauzom, kakav je dobijala na sceni tokom uspešne karijere i dostojanstvenom ceremonijom danas je na večni počinak ispraćena čuvena albanska pevačica Nexhmije Pagarusha, javlja Anadolu Anadolu (AA).

Kovčeg sa telom Nexhmije Pagarushe, koja je u petak preminula u 87. godini života, danas prepodne bio je izložen u holu Narodnog pozorišta Kosova u Prištini, gde su građani odali poslednju počast velikoj umetnici.

Potom je u prepunoj sali pozorišta održana i komemoracija kojoj su pored rodbine i prijatelja, prisustvovali najviši kosovski zvaničnici, predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, ministri i poslanici, predstavnici kulturnog i civilnog društva na Kosovu, te brojni građani.

Predsednica Skupštine Osmani tom prilikom je izjavila da su mnoge generacije, kao i ona sama, rasle uz pesme Nexhmije Pagarushe. Osmani je ocenila da je Nexhmija otvarala do tada zatvoreno albansko kosovsko društvo i stvarala njegov nov identitet i emancipaciju.

“Za albansku kulturu ona je učinila ono što su velike svetske zvezde širom sveta za ceo svet. Nexhmija ne samo da je stvorila muzičke bisere, nego i vrednosno društvo, kao što je učinila i Vaqe Zela i mnogi drugi albanski umetnici. Nexhmije Pagarusha je sada prerasla u istorijsku vrednost našeg naroda”, kazala je Osmani.

Premijer Kurti istakao je da je Nexhmije Pagarusja bila skromna i vrlo profesionalna osoba. Osvrnuvši se na njen život i karijeru, Kurti je kazao da je tokom karijere pevala i operske arije i da je bila kosovski slavuj.

“Ugasila se fizički, da bi večno živela kao jedna od najsvetlijih figura našeg naroda. Lekcija koju nam je ostavila je izazivanje šansi za uspehom, borba protiv predrasuda i nepravdi, neumorni rad i velika ljubavi prema zemlji”, kazao je Kurti.

Na komemoraciji su još govorili i ambasador Albanije Qemal Minxhozi, kompozitor Rafer Rudi i njena unuka Mirijeta.

Nakon komemoracije, kovčeg sa telom Nexhmije Pagarushe ispraćen je glavnim prištinskim trgom uz zvuke muzike i dugim aplauzom, a u povorci su bili rodbina, prijatelji, najviši kosovski zvanicnicu i građani.

Nexhmije Pagarusha će danas, prema sopstvenom amanetu, biti sahranjena u krugu porodice u njenom rodnom selu Paragusha, opština Mališevo.

Nexhmije Pagarusha je tri godine pohađala solo pevanja u muzičkoj školi u Beogradu. Muzičku karijeru započela je kao solista u Radio Prištini 1948. Istovremeno je bila angažovana u Albanskoj drami tadašnjeg Narodnog pozorišta Kosova. Više od 40 godina provela je na sceni, pevajući narodne i zabavne pesme, kao i poznate operske arije. Njena najpopularnija pesma je “Baresha” (Čobanica), koju je komponovao njen suprug Rexho Mulliqii, po tekstu kosovskog pesnika Rifata Kukaja. U svojoj bogatoj karijeri snimila je 5 albuma i vise od 80 pesama, a igrala je i u 11 jugoslovenskih i albanskih filmova.

Karijeru je završila 1984. koncertom u Sarajevu. Nakon rata na Kosovu radila je kao muzički savetnik na Radio Kosovu. Poznata albanska solistkinja Nexhmije Pagarusha, odlikovana je maja 2018. u Tirani medaljom predsednika SAD-a Donalda Trampa.

Slični članci

Back to top button