Novo

Talibani zauzeli Kandahar

Talibani su, posle povlačenja snaga Sjedinjenih Država, zauzeli Kandahar, drugi najveći grad u Avganistanu, javlja Rojters navodeći ocenu zvaničnika da je time zadat najveći udarac avganistanskoj vladi koja ima podršku SAD.

“Nakon sinoćnjih teških sukoba, talibani su zauzeli Kandahar”, rekao je vladin zvaničnik britanskoj agenciji. Talibani su objavili da su zauzeli i glavni grad istoimene zapadne pokrajine Herat, koji je treći najveći grad u Avganistanu, kao i Laškar Gah na jugu zemlje i grad Kvala e Nau na severozapadu države.

Rojters navodi da zbog problema u telekomunikacijama nije mogao potvrditi da li je neki od tih gradova ostao pod kontrolom vlade. Zbog brzog i nasilnog napretka talibana u zauzimanju gradova širom zemlje nakon početka povlašenja snaga Sjedinjenih Država, SAD će u roku od 48 sati poslati 3.000 vojnika u Avganistan da bi pomogli evakuaciju američkuh diplomata. Evakuaciju svojih državljana će sa 600 vojnika podržati i Velika Britanija, a pomoć pri evakuaciji najavilo je jeoš nekoliko ambasada.

Kandahar se smatra središtem talibana koji su osnovani u toj pokrajini 1994. godine usred građanskog rata kojim je potom zahvaćen veći deo te zemlje. Pad većih gradova je znak da Avganistanci podržavaju talibane, kazao je portparol te grupe, javila je Al Džazira. Vlada i dalje kontroliše gradove Mazar-i-Šarif, Džalalabad i Kabul.

Slični članci

Back to top button