GlobusNovo

Ko će biti novi predsjednik Evropske komisije?

Šest vodećih kandidata za novog predsjednika Evropske komisije učestvovaće u debati koja će se večeras uživo prenositi širom Evrope.

Pred evropske izbore, koji se održavaju od 23. do 26. maja, evropskim glasačima predstaviće se Manfred Veber ispred Evropske narodne partije, Frans Timermans, vodeći kandidat socijaldemokrata, Margaret Vestager ispred Alijanse liberala i demokrata za Evropu, Ska Keler iz grupe Zelenih, Jan Zahradil iz Alijanse reformista za Evropu i Niko Kue ispred Evropske ljevice.

Kandidati će razgovarati o šest unaprijed utvrđenih tema počev od migracija, nezaposlenosti mladih u Evropi, klimatskih promjena preko poreske politike i konkurentnosti, međunarodne trgovine i uloge EU u svijetu do pitanja populizma, demografskog jaza i relevantnosti institucija.

Očekuje se da Evropski parlament nakon inaoguracije novog saziva 2. jula krene u izbor budućeg predsjednika Evropske komisije, najvišeg izvršnog tela EU.

Prema pravilima uvedenim na prethodnim evropskim izborima 2014. godine, vodeće evropske političke grupe nominuju svoje kandidate tzv. vodeće kandidate za mjesto predsjednika Evropske komisije.

Po pravilu, to mjesto bi trebalo da pripadne kandidatu čija stranka osvoji najveći broj mjesta u Evropskom parlamentu, pošto ga podrži Evropski savjet i izglasa većina poslanika Evropskog parlamenta.

Očekuje se da će konzervativna Evropska narodna partija (EPP) i ovoga puta dobiti priliku da iz svojih redova imenuje predsjednika Evropske komisije.

Iako se u EU trenuto vodi debata oko načina i uslova za izbor budućeg predsjednika Komisije, očekuje se da bi njemački poslanik i lider grupe EPP-a u Evropskom parlamentu Mafred Veber mogao u novembru da zamijeni nekadašnjeg premijera Luksemburga Žana Kloda Junkera na mjestu predsjednika Evropske komisije.

Slični članci

Back to top button