Novo

TIKA u Novom Pazaru priredila iftar kako bi skrenula pažnju na djecu bez roditelja

TIKA u Novom Pazaru i Sandžaku po prvi put priređuje iftar i humani skup s ciljem da se skrene pažnjna na djecu bez roditelja

NOVI PAZAR (AA) – Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA) priredila je sinoć u Novom Pazaru iftar za oko 200 zvanica, pretežno djece, mladih i studenata.

Iftar je organiziran za djecu bez jednog ili oba roditelja, s namjerom da se u mjesecu ramazanu prema njima ukaže humanost, a na skupu su prisutvovale javne ličnosti i predstavnici lokalnih i državnih institucija u Novom Pazaru i Sandžaku.

Koordinatorka TIKA–e u Beogradu Cagla Gultekin Tosbat je, poželivši dobrodošlicu zvanicama, izrazila zadovoljstvo zbog prisustva gostiju iz svih sfera duštva.

“Danas smo opet zajedno u našoj kući. Zahvaljujemo se što s nama dijelite blagodati ramazana. Nadam se da ćemo i narednih ramazana, uz Božju pomoć zajedno dijeliti zajedničke lijepe ramazanske trpeze”, rekla je Gultekin Tosbat.

Ona je istakla da TIKA u Novom Pazaru i Sandžaku po prvi put priređuje iftar i humani skup s ciljem da se skrene pažnja na djecu bez roditelja.

“Ovaj iftar koji u Srbiji organiziramo po prvi put je posebno značajan jer su povod jetimi na koje smo ovim gestom željeli da skrenemo pažnju”, poručila je koodinatorka TIKA-e u Srbiji.

Avdija Salković iz Novog Pazara koji preko udruženja “Svetionik” već više od pet godina sprovodi projekat brige o djeci jetimima kaže da se na niovu Sandžaka brinu oko 250 djece, pretežno bez jednog roditelja.

“Nije ih teško nać jer ih ima puno, bitno je da čovjek samo hoće da pomogne. Dobri ljudi pomažu toj djeci, mi samo pomažemo da se dođe do njih. Večeras je TIKA domaćin za oko 200 gostiju, većina su ta djeca s majkama”, kazao je Salković dodavši da u Novom Pazaru imaju 150, Tutinu oko 50, ali da bronu i o djeci u Novoj Varoši, Rožajama, Bijelom Polju, Baru…

Za djecu je nakon iftara održan kratki zabavni program uz mađioničarsku predstavu. Djeci i učenicima uručeni su pokloni TIKA-e u vidu đačkih ranaca.

Na iftaru su, pored predstavnika Ambasade Republike Turske u Srbiji i turskih institucija, prisustvovali zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Rijaseta Islamske zajendice Srbije (IZS) i Mešihata IZ-e Sandžaka, gradonačelnik Novog Pazara i predsjednici opština Sjenica i Tutin, predstavnici lokalnih i državnih institucija u Novom Pazaru i Sandžaku.

Slični članci

Back to top button