Novo

Ja, Slađan Milošević

Po obrazovanju diplomirani pravnik. Piše poeziju za odrasle i za decu. Pesme su mu prevođene na engleski, francuski, poljski i makedonski jezik. Zastupljen u mnogim antologijama i zbornicima poezije. Objavio je knjige pesama: Vazduh u šaci, Književna zajednica Borisav Stanković, Vranje, 2008. (nagrada Matićev šal), Demofontov krik, Povelja, Kraljevo, 2013, Glib, Kairos, Sremski Karlovci, 2017, i Gibanje senke, Povelja, Kraljevo 2023. Uskoro mu izlazi i prva knjiga pesama za decu. Živi i radi u Beogradu.

Ime i prezime: Slađan Milošević

Datum i mesto rođenja: 23. novembar 1978, Vranje

Kako provesti sedam dana bez mobilnog telefona: Negde u prirodi, uz lap- top sa dobrim bežičnim internetom. Šalim se, naravno. Mislim, šalim se za ovo u prirodi.

Koju osobu najviše cenite: Sve one koje su me učinile i čine me ovakvim kakav danas jesam, počev od majke, oca i sestre, baba i deda, prijatelja i komšija, pa do mojih ćerki i supruge.

Grad u koji želite ponovo otići: Moj rodni grad, Vranje. I imam osećaj da me uvek čeka. Često dok šetam njegovim ulicama, kroz misli mi se nehotično provuku stihovi Svetislava Mandića: „Pred ovim gradom sam dete, pred njim padam nice, u njemu su sve moje crkve, sve Studenice“.

Jelo koje biste mogli jesti svakog dana: Čokolada. Po mogućstvu, crna.

Kome najviše verujete: Svojoj porodici.

Gde se najbolje odmorite: U gradskom prevozu, kad nađem slobodno mesto da sednem. Svi Sejšeli i Maldivi su prema tome nemoćni i nebitni.

Najbolji dan u životu: Dani kad su se rodile moje ćerke Justina i Marta.

Poslednja laž na koju ste naseli: Odavno ništa bolje nisam pročitao od ove tvoje nove knjige.

Koliko ste aktivni na društvenim mrežama: Ponekad mi se učini i previše. Ali je to nešto što je došlo sa savremenim trenutkom. Društvene mreže, poput Fejsbuka i Instagrama su postale neki vid književne agore. Cela naša i regionalna književna scena se na neki način preselila tamo. Retko ćete sresti pesnika ili proznog pisca, čak i starjie generacije, koji nema nalog na Fejsbuku. I to je zaista postala najpogodnija prilika da se informišete o onome šta drugi rade na tom planu, i da vi njih informišete o svojim aktivnostima.

Najlepši poklon koji ste dobili: Pre nekoliko godina za rođendan sam od starije ćerke dobio uramljenu pesmu meni posvećenu koju je sama napisala, a od mlađe ćerke istog tog dana majicu sa njenim crtežom na kojem sam ja. To su mi dva najdraža poklona do sad.

Omiljena životinja: Delfin.

Omiljeni muzičar ili bend: Kroz odrastanje, pretpostavljam kao i mnogi drugi, imao sam faze praćenja različitih muzičkih žanrova i pravaca. Kod mene se to kretalo od hevi metala, preko ska-panka, domaćeg novog talasa, grandža, itd. Ali sam veliki ljubitelj i klasične muzike. I tu bih mogao vrlo lako da izdvojim Šopena, njegova etide i nokturna me uvek izmeste iz svakodnevlja i neprestano inspirišu. Neke sam od svojih pesama čak i napisao sa tim tonovima u pozadini.

Omiljeni pisac: Ivan V. Lalić

Poslednja knjiga koju ste pročitali: Jun Fose, Melanholija

Omiljeni filmski lik: Malena, Monika Beluči u istoimenom filmu Džuzepa Tornatorea (čije filmove obožavam), i Velimir Bamberg, neponovljivi Slobodan Cica Perović u Buđenju pacova.

Sportski događaj koji Vam je ostao u sećanju: Osvajanje Svetskog prvenstava u košarci 2002. godine u Indijanapolisu. Još mi pred očima prolaze Bodirogini driblinzi protiv zbunjenih zvezda Drim tima.

Tim za koji navijate: Crvena zvezda

Omiljena narodna izreka: Ko umije njemu dvije.

Koje pitanje najviše mrzite: Ne prija mi svako pitanje na koje ne mogu dati precizan odgovor.

Vaša najveća nada: Da se neće obistiniti misao Halila Džubrana da će doći vreme kada će se ljudi odricati srodstva sa nama kao što se mi danas odričemo srodstva sa majmunima.

Slični članci

Back to top button