Novo

Sva imovina Adil-bega Zulfikarpašića pripala Bošnjačkom institutu

Na adresu tuzlanskog advokata Bakira Pašića prošle sedmice stigla je pravosnažna presuda Kantonalnog suda Sarajevo, kojom je potvrđena ranija presuda Općinskog suda, kojom je odbijen zahtjev srodnika Adil-bega Zulfikarpašića za poništenje njegovog, za života sačinjenog testamenta, gdje svu svoju višemilionsku imovinu ostavlja Bošnjačkom institutu u Sarajevu, javlja Avaz

Zakonski nasljednici

– Donošenjem presude Kantonalnog suda Sarajevo ovaj postupak je pravosnažno okončan. Sada ostaje da Sud u Sarajevu okonča prije skoro 11 godina započeti ostavinski postupak i donese formalnopravno rješenje, kojim se Bošnjački institut u Sarajevu proglašava za jedinog nasljednika cjelokupne imovine Adila Zulfikarpašića – kazao nam je advokat Bakir Pašić. 

On je vođa pravnog tima koji je u dugogodišnjem postupku proglašenja testamenta bračnog para Zulfikarpašić zastupao Bošnjački institut. Pašić napominje da je i Adilova supruga Tatjana Zulfikarpašić-Nikšić svu svoju imovinu ostavila “isključivo jedinom nasljedniku” – Bošnjačkom institutu u Sarajevu. U vezi s nasljedstvom bračnog para Zulfikarpašić, paralelno sa postupkom u BiH, vodila su se i dva postupka u Švicarskoj, koji su pravosnažno okončani prije presude Kantonalnog suda u Sarajevu. 

Ostavinski postupak u Cirihu u slučaju Adilove supruge Tatjane okončan je veoma brzo, dok je postupak u vezi s nasljedstvom Adila Zulfikarpašića okončan tek 2017.

Isti zakonski nasljednici koji su tražili poništenje Zulfikarpašićevog testamenta u Sarajevu kad je u pitanju njegovo nasljedstvo, učestvovali su, naime, i u postupku u Cirihu. U oba ova slučaja donesena je presuda kojom je Bošnjački institut Cirih, odnosno Bošnjački institut Sarajevo, proglašen jedinim nasljednikom imovine koju su Zulfikarpašići posjedovali u Švicarskoj – navodi Pašić. 

Poništenje testamenta  

Advokat Pašić očekuje da će, nakon što je pravosnažno odbijen zahtjev srodnika Adil-bega Zulfikarpašića za poništenje njegovog testamenta, Sud u Sarajevu vrlo brzo okončati prije osam godina prekinuti ostavinski postupak i konačno svu imovinu bračnog para Zulfikarpašić proglasiti vlasništvom Bošnjačkog instituta u Sarajevu.  

Slični članci

Back to top button