BalkanNovo

Izbori u BiH: Bećirović, Komšić i Cvijanović u Predsjedništvu. Poraz Izetbegovića i pobjeda SDA. Šmit nametnuo izmjene!

Izbori su protekli mirno i bez većih incidenata, osim što su zabilježene neregularnosti koje su, na žalost, uobičajene na ovim prostorima.

Juče su u Bosni i Hercegovini održani Opšti izbori na kojima su građani birali članove Predsjedništva BiH, predstavnike u Državnom parlamentu, zastupnike u Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini RS, kao i zastupnike u skupština deset bh. kantona.

Pravo glasa imalo je 3.368.666 državljana Bosne i Hercegovine.

Prema upravo objavljenjim I još uvijek nepotpunim rezultatima Centralne izborne komisije u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine idu Denis Bećirović iz reda bošnjačkog naroda, Željka Cvijanović iz reda srpskog naroda i Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda.

Kandidat SDA Bakir Izetbegović, koji je slovio za favorita za bošnjačkog člana Predsjedništva je, izgleda, doživio težak poraz od zajedničkog kandidata 11 političkih stranaka, Denisa Bećirovića.

Ipak sama stranka SDA je ostvarila jako dobar rezultat na ovim izborima. Ona trenutno vodi u mandatima za Parlamentarnu skupštinu BiH, za Parlament Federacije BiH i u 5 kantona.

Tijesna trka se vodi između dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva. Po najnovijim podacima CIK-a, na obrađenih nešto manje od 85 % glasova Željko Komšić iz DF-a vodi ispred Borjane Krišto iz HDZ-a BiH, a razlika je oko 25.000 glasova.

Još uvijek nije jasno da li je , do sad neprikosnoveni lider bosanskih Srba, Milirad Dodik izgubio bitku za Predsjednika Republike Srpske. Naime, sinoć je njegova protivkandidatkinja Jelelna Trivić proglasila pobjedu saopštivši da ima prednost koja je nedostižna. Nešto kasnije je i sam Milorad Dodik je proglasio pobjedu. Jutros se čini da je njegova pobjeda, ipak, izvjesnija jer je po CIK-u on u prednosti sa nekih 30.000 galsova više.

U svakom slučaju, prvi put u mnogo godina unazad politički autoritet Milorada Dodika, kao neosporno najpopularnijeg političara kod bosanskih Srba, je dovden u pitanje.

Kao svojevrsni kuriozitet ovih izbora stoji i činjenica da je Kristijan Šmit, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, neposredno po završetku izbora, nametnuo je izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH. On je to opravdao potrebom da se spriječe blokade i da se rezultati zbore što prije implementiraju. S druge strane, naišao je na osude od strane određenih političkih aktera, uglavnom kod Bošnjaka, koji ga optužuju da je izmjenama išao na ruku HDZ-u BiH.

-Kazaljka-

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button