Novo

Studenti Mašinskog fakulteta u Tuzli proizvode zaštitne maske za medicinsko osoblje

- Kapacitet proizvodnje je 20 maski dnevno, ali bi mogli izrađivati i više od stotinu na dan kada bi imali opremu

TUZLA (AA) – Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u vrlo kratkom vremenskom roku su plemenitu ideju pretočili u djelo. Nakon nabavke repromaterijala u Sarajevu i preuzimanja 3D printera za PLA materijal u Mostaru, u ponedjeljak uvečer su uspješno izradili prototip zaštitne maske za medicinsko osoblje.

“Za izradu jedne zaštitne maske trenutno nam je potrebno oko tri sata i možemo na dnevnoj bazi proizvesti 20 zaštitnih maski. Ukoliko bi dobili alat za ubrizgavanje plastike mogli bi svake četiri sekunde proizvoditi po jednu zaštitnu masku“, kaže Denis Bećirović, asistent na Mašinskom fakultetu u Tuzli i vođa 11-članog tima vrijednih studenata.

“Radimo ovo iz preventivnih razloga. Mi u Tuzlanskom kantonu, srećom, nemamo zaraženih korona virusom. Ali, smo spremni raditi zaštitne maske za druge medicinske centre u BiH. Riječ je o masci koja štiti oči i lice i onemogućava kapljično prenošenje koronavirusa sa zaražene osobe na medicinskog radnika, što je veoma važno“, pojašnjava Bećirović.

Ukoliko bi se obezbijedio alat za ubrizgavanje plastike veoma brzo bi se proizvodili držači za vizire što je preduslov za masovniju proizvodnju zaštitnih maski. Također veoma bitna operacija u cijelom postupku je probijanje i prosijecanje vizira.

“Trenutno imamo dovolno materijala da se proizvodnja održi u narednih nekoliko dana. Naše zalihe su ograničene i uskoro će nam biti potrebna nabavka novih količina PETG 0.5 mm plastike ili nekog sličnog materijala. Neke procijene govore da je našem Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla potrebno između 3.000 i 4.000 ovakvih zaštitnih maski. Znamo da su zaštitne maske potrebne i drugim kliničkim centrima, a mi smo spremni, u skladu sa našim mogućnostima, svima njima pomoći“, zaključuje Bećirović, inače asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Pored asistenta Bećirovića u ekipi vrijednih studenata su: Merjema Berbić, Salko Rizvanović, Ajdin Brigić, Benjamin Kadirić, Tarik Bećirović, Kenan Taletović, Ivan Čagalj, Dino Osmanović, Amar Bečić i Eldar Ibrić.

Slični članci

Back to top button