GlobusNovo

Nastavljeni protesti u Gruziji, Putin zabranio letove ruskih kompanija u tu zemlju

U Tbilisuju je 20. juna održano 26. zasjedanje Međuparlamentarne skupštine o pravoslavlju, a revolt demonstranata izazvalo je pojavljivanje ruskog zastupnika Gavrila koji se kao predsjedatelj zasjedanja obratio na ruskom jeziku iz stolice predsjedatelja u gruzijskom parlamentu

TBILISI (AA) – U glavnom gradu Gruzije Tbilisiju već tri dana traju masovne demonstracije zbog obraćanja ruskog parlamentarca Sergeya Gavrilova iz stolice predsjedatelja gruzijskog parlamenta.

U Tbilisuju je 20. juna održano 26. zasjedanje Međuparlamentarne skupštine o pravoslavlju, a revolt demonstranata izazvalo je pojavljivanje ruskog zastupnika Gavrila koji se kao predsjedatelj zasjedanja obratio na ruskom jeziku iz stolice predsjedatelja u gruzijskom parlamentu.

Tokom demonstracija ispred parlamenta i vlade u Tbilisiju u više navrata je dolazilo do nereda u kojima su povrijeđene desetine demonstranata.

Demonstranti traže ostavke odgovornih u vladi Gruzije, a u prvom redu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Organizatori demonstracija najavili su da će demonstrirati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, prvi je da se oslobode uhapšeni demonstranti.

Predsjedatelj gruzijskog parlamenta Irakli Kobakhidze prekinuo je službenu posjetu Azerbejdžanu i po povratku u Gruziju podnio ostavku.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je osudio “antiruske“ proteste u Gruziji i do daljnjeg zabranio ruskim aviokompanijama da lete u tu zemlju.

Shodno direktivi koju je Putin potpisao, ruske aviokompanije od 8. jula više neće moći letjeti u Gruziju.

Slični članci

Back to top button