Novo

AI: Presuda u slučaju ubistva Khashoggija prikriva istinu

Ova presuda je odluka koja prikriva istinu i ne donosi pravdu Khashoggiju ni njegovim bližnjim, saopćeno je iz Amnesty Internationala (AI)

NEW YORK (AA) – Amnesty International presudu saudijskog suda o ubistvu novinara Jamala Khashoggija nazvao je odlukom koja prikriva istinu i ne donosi pravdu.

Lynn Maalouf, direktorica odjela za istraživanja na Bliskom istoku pri Amnesty International, kritizirala je presudu o ubistvu Khashoggija kojom se pet osoba osuđuje na smrtnu, a tri osobe na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine.

“Ova presuda je odluka koja prikriva istinu i ne donosi pravdu Khashoggiju ni njegovim bližnjim. Nisu podijeljene nikakve informacije o načinu odvijanja saslušanja i istrage, a bila su i zatvorane za javnost i nezavisne posmatrače, navodi Maalouf u saopćenju.

Odlukom se, tvrdi Maalouf, ne obuhvata upletenost saudijskih vlasti u ovaj slučaj niti daje jasnost gdje su ostaci Khashoggija.

“Saudijski sudovi rutinski odbijaju kontakt optuženih s advokatima i nakon teškog i nepravednog suđenja ljude osuđuje na smrt. Ukoliko se uzme u obzir da u saudijskim institucijama nema transparentne prakse i da ne postoji nezavisno pravosuđe, pravdu u slučaju ubistva Jamala Khashoggija moguće je postići jedino uz međunarodnu i nezavisnu istragu”, navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo u Saudijskoj Arabiji saopćilo je kako je u slučaju Jamala Khashoggija koji je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu mučki ubijen u oktobru 2018., za pet osoba određena smrtna kazna, a za tri osobe zatvorska kazna od 24 godine.

Nije bilo optužbi na račun Sauda al-Qahtanija, za kojeg se vjeruje da je vodio ubistvo. Optužbi nije bilo ni za bivšeg generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu Mohammada al-Otaibija za kojeg se vjeruje da je upleten u ubistvo Khashoggija.

Tužilaštvo je saopćilo kako je oslobođen Ahmed al-Asiri, zamjenik šefa tajne službe.

Slični članci

Back to top button