DruštvoNovo

Miloš Vasić 1947-2021

Vasić je novinarstvom počeo da se bavi 1969. godine.Pre dolaska u „Vreme“, proveo je 15 godina u nedeljniku NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića. Na predlog Srđe Popovića, 1990. prihvata ideju da učestvuje u pokretanju novog nedeljnika „Vreme“.

Miloš Vasić, jedan od najboljih i najuglednijih novinara regiona, jedan od osnivača časopisa “Vreme”, umro je juče u 75.godini života.

Ovako je Vasić pisao o Novom Pazaru u svojoj redovnoj kolumni 2001. godine. Donosimo samo deo njegovog teksta.

“A onda su se Pazarci setili da bi mogli i oni da trguju. Bistri i duhoviti, kakve ih je Bog dao, imali su u tome velikog uspeha; taj uspeh je danas, zahvaljujući sumraku i padu Srbije, ogroman. Nije to bez neke: neko ko vekovima trguje i proizvodi nešto za slobodno tržište nužno je tolerantan, sklon da etničke, verske i druge razlike prima kao stvar prirodnu; nema goreg neprijatelja za trgovinu od predrasuda. Pazarci su tako zulume trpeli, sve nadajući se da će na kraju proći, ali sami se nisu laćali oružja. Znali su da na kraju, kad ludilo prođe, treba trgovati. Mutatis mutandis, Novi Pazar je – istorijski gledano – Dubrovnik u brdima. Videli su Pazarci leđa Turcima, Austrijancima, četnicima (onim originalnim i ovim današnjim), Nemcima, komunistima, julovcima. Trgovina i proizvodnja nisu prestajali”.

Slični članci

Back to top button