Novo

Tenk ispred Zvezdinog stadiona

Tenk postavljen ispred ulaza na stadion Fudbalskog kluba Crvena avezda “Rajko Mitić” u Beogradu, čija pojava na ovom mjestu od jučer izaziva brojne polemike u srbijanskoj javnosti i šire, zapravo je maketa, kazao je danas minister unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović

BEOGRAD (AA) – Tenk postavljen ispred ulaza na stadion Fudbalskog kluba Crvena avezda “Rajko Mitić” u Beogradu, čija pojava na ovom mjestu od jučer izaziva brojne polemike u srbijanskoj javnosti i šire, zapravo je maketa, kazao je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Prema njegovim riječima, kako prenose mediji u Srbiji, ispred stadiona Crvene zvezde nije parkiran tenk već maketa tenka.

“Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog dela i da nema mesta za postupanje policije”, rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

On je dodao kako je policija obavila kontradiverzioni pregled te makete i da ne postoje minska i eksplozivna sredstava i nešto što može da ugrozi ljude. Rekao je i kako ne zna da li će maketa ostati na tom mjestu tokom večerašnje utakmice.

Na stadionu “Rajko Mitić” Crvena zvezda će večeras ugostiti švicarski Young Boys u okviru uzvratne utakmice play-offa za Ligu prvaka.

Inicijativa “Ne davimo Beograd” pozvala je nadležne organe da uklone tenk koji je postavljen ispred stadiona “Rajko Mitić”.

“Nije jasno ni kako je moguće posedovati vojno naoružanje ove vrste i koja je uloga Vojske u svemu ovome. Takođe, postavlja se pitanje i ko je dobio dozvolu da postavi tenk na javnoj površini, a u ime sportskog udruženja građana Crvena zvezda”, piše u saopštenju Inicijative “Ne davimo Beograd”.

Inicijativa je osudila “veličanje ratnih simbola” u javnom prostoru, posebno ako su “usko vezani za ratove devedesetih”.

“Korist od ratnohuškačke atmosfere, pored tabloida, ima i korumpirana partijska elita, koja stvara pritisak straha svojim građanima i tako im nameće teme koje nemaju veze sa svakodnevnim životom i neposrednim okruženjem”, navedeno je u saopštenju.

Mediji u susjednoj Hrvatskoj osudili su ovaj potez. “Jutarnji list” objavio je kako se radi o “morbidnoj provokaciji”, dok portal 24sata.hr navodi kako se radi o “sramotnoj provokaciji” te da je “tenk postavljen u blizini murala sa kapom ratnog zločinca Ratka Mladića”. 

Kako piše portal srbijanskih “Večernjih novosti”, radi se o tenku T55 “iz vremena rata s početka devedesetih, nije u funkciji jer je bukvalno maketa. Iz njega je sve izvađeno i zavareno tako da liči na one tenkove koji stoje kao eksponati kao na Kalemegdanu (Beogradska tvrđava u okviru koje je i Vojni muzej, op.a.)”. Novinar ovog portal nezvanično saznaje kako je tenk dar firme navijačima koja se bavi tim poslom, te da je dopremljen na šleperu, a da ga je dizalica postavila na plato.

FK Crvena zvezda je na zvaničnoj Facebook stranici objavila fotografije eksponata uz komentar: “Marakana sad ima još jednu atrakciju”.

Inače, T-55 ime je sovjetski tenk koji je nastao kao zamjena za vrlo uspješni tenk T-34 iz Drugog svjetskog rata. Serija tenkova T-54/55 je najmasovnije proizveden model tenka u svijetu i tenk koji je imao najrasprostranjeniju uporabu do sada, a koristila ga je i bivša JNA.

Slični članci

Back to top button