Novo

Vaš nalog na Vajberu nije blokiran, ne šaljite SMS, to je prevara

U Srbiji je prethodnih nedelja ponovo bila aktuelna prevara u kojoj se korisnicima android telefona na „Hrom“ pretraživaču pojavljuje oglas za ažuriranje aplikacije „Vajber“, koje je navodno neophodno, da bi se odblokirao nalog na ovom servisu. A da bi se to desilo, kako tvrde prevaranti, potrebno je poslati SMS poruku.

Iako je uložen veliki trud da to vizuelno deluje verodostojno, imitirajući logo, font i prepoznatljive boje, ovo nema nikakve veze sa kompanijom „Rakuten Vajber“. U pitanju je pemijum SMS servis koji naplaćuje poslate poruke, čak, 180 dinara.

Može da se desi da vas ova poruka skupo košta jer će te se slanjem SMS-a pretplatiti na servis koji će vam potom periodično, pojedini i na dnevnom nivo, naplaćivati po 180 dinara iako ga više niste slali, niti zahtevali bilo kakvu dalju akciju. Tako će vaš mesečni račun narasti do neslućenih razmera.

Kompanija „Rakuten Vajber“ ni na koji način ne učestvuje u ovim akcijama i zloupotrebljena je u svrhe manipulacije korisnicima, to jest, krađe novca u korist prevaranata koji vode ovaj servis.

Najlakši način da ne budete prevareni je da apsolutno ne klikćete na iskačuće reklame na pretraživačima kojima je cilj da kod korisnika izazovu paniku i navedu ga na brzu i ishitrenu akciju te na taj način izmame novac.

Ukoliko dobijete ovu informaciju, najbolje je da odmah isključite pretraživač, pokrenete Vajber aplikaciju na svom telefonu i ukoliko ona radi, ne postoje nikakvi problemi, niti je potrebno da bilo šta uradite da vam se odblokira nalog, jer on i nije blokiran.

Slični članci

Back to top button