Balkan

Otvorena birališta u BiH. Izlaznost veća nego pre četiri godine

Transparentnost BiH procenila je da je ovo nakskuplja kampnja u toj državi i da je u predizborne svrhe potrošeno ukupno 9,6 konvertabilnih maraka (oko 4,8 miliona evra)

SARAJEVO, 02. oktobar 2022.(FoNet) – U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opštini izbori, na kojima se biraju tri člana Predsedništva BiH, predsednik Republike Srpske i poslanici entitetskih i kantonalnih skupština, a birališta su otvorena u sedam časova.

Na glasačkim listićima su imena 7.258 kandidata, a bira se 518 članova organa vlasti, dok 3,37 miliona upisanih birača svoje pravo mogu da ostvare na 5.903 biračka mesta.

Povodom opštih izbora u BiH u Ambasadi BiH u Beogradu otvoreno je biračko mesto, na kojem pravo glasa ima 101 osoba, a državljani BiH u dijaspsori glasaće u 15 zemalja.

Biraju se poslanici Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske i predstavnici u kantonima.

Za izbore je prijavljeno ukupno 145 izbornih koalicija, partija i nezavinsih kanditata, a Centralna izborna komisija registrovala 38 koalicija, 90 stranaka i 17 nezavisnih kandidata.

Za članove Predsedništva nadmeće se ukupno 10 kandidata, Federacija bira bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH, dok Republika Srpska bira srpskog člana Predsedništva.

Za bošnjačkog člana u trci su tri kandidata – Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije), Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Za hrvatskog člana kandidovana je Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica) i Željko Komšić (Koalicija Demokratska fronta i Građanski savez).

Srpskog člana Predsedništva birači će izabrati između pet kandidata, a na listi su Nenad Nešić (Demokratski narodni savez), Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka), Vojin Mijatović (SDP), Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i Borislav Bijelić (Stranka Život).

Za mesto predsednika i potredsednika Republike Srpske nadmeće se 31 kandidat, među kojima su Milorad Dodik, Jelena Trivić, Radislav Jovičić, Neđo Đurić, Senad Bratić i Davor Pranjić.

Transparentnost BiH procenila je da je ovo nakskuplja kampnja u toj državi i da je u predizborne svrhe potrošeno ukupno 9,6 konvertabilnih maraka (oko 4,8 miliona evra)

Najveći iznos potrošili su Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (800.000 evra), Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića (750.000 evra), a Partija demokratskog progresa i Socijaldemokratska partija po 300.000 evra.

Na opštim izborima ove godine angažovano je više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije, a proces glasanja i brojanja glasova nadziraće oko 60.000 akreditovnih posmatrača.

Izlaznost do 11 sati je 14 odsto, što je za tri odsto više nego na izborima 2018. godine, saopštila je danas Centralna izborna komisija.

Kako se navodi, na biračka mesta izašlo je 459.989 od 3,3 miliona upisanih birača.

Predsednik CIK Suad Arnautović rekao je da pojedina biračka mesta u BiH nisu otvorena tačno u 7.00 i da su razlozi to što pripreme nisu urađene na vreme ili zbog toga što su članovi biračkih odbora kasnili. 

Slični članci

Back to top button