Balkan

Stoltenberg: dobrodošlica Severnoj Makedoniji u NATO paktu

Ovo je istorijska poseta, prva poseta Severnoatlantskog saveta vašoj zemlji. Naša poseta šalje vrlo jasnu poruku, spremni smo da vam poželimo dobrodošlicu u porodicu NATO-a, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

SKOPLJE (AA) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Severnoatlantski savez spreman dočekati Severnu Makedoniju kao 30. članicu NATO-a.

Stoltenberg, koji boravi u zvaničnoj poseti Skoplju, učestovao je na sastanku Severnoatlantskog saveta sa Komitetom za integraciju Republike Severne Makedonije u NATO, nakon čega je zajedno sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim održao konferenciju za novinare.

“Ovo je istorijska poseta, prva poseta Severnoatlantskog saveta vašoj zemlji. Naša poseta šalje vrlo jasnu poruku, spremni smo da vam poželimo dobrodošlicu u porodicu NATO-a”, rekao je tom prilikom Stoltenberg.

Stoltenberg je, takođe, čestitao premijeru Zaevu na rešavanju pitanja imena zemlje što je, kako je rekao, omogućilo članstvo Severne Makedonije u NATO. On je rekao i da bi Severna Makedonija trebalo da nastavi sa reformama u oblastima kao što su vladavina prava, te bezbednost i odbrana za koje će imati podršku i pomoć zemalja članica NATO-a.

Premijer Zaev izjavio je da Republika Severna Makedonija postaje sastavni deo transatlantske zajednice, ističući da je zemlja spremna postati punopravna članica i “siguran i pouzdan saveznik NATO-a”.

Zaev je naglasio da se potpisivanje protokola od strane država članica NATO-a odvija prema željenoj dinamici. On je rekao i da je samit NATO-a, koji će se održati u decembru u Londonu, dobra prilika da na 70. godišnjicu osnivanja Alijanse, Severna Makedonija postane njena 30. članica.

Zaev: Turska jedan od naših najvećih prijatelja

Zaev je tokom konferencije za medije upitan za mišljenje da li bi Republika Turska mogla usporiti proces članstva u NATO, zbog njenog zahteva za izručenje članova terorističke organizacije FETO.

“Turska je jedan od naših najvećih prijatelja. Njihova očekivanja su da, kada se završe svi izborni politički procesi, znate da se u Istanbulu ponavljaju izbori, nakon čega će početi procedura“, rekao je Zaev.

On je, takođe, rekao da ministarstva pravosuđa iz obe zemlje nastavljaju saradnju po otvorenim pitanjima “u skladu sa međunarodnim standardima i principima”.

Zaev je rekao da očekuje da će Turska, ponovo i ovoga puta dokazati da je veliki prijatelj Makedonije, čemu svakodnevno svedoči u svakom segmentu saradnje.

Stoltenberg, u pratnji ambasadora zemalja članica NATO-a, boravi u dvodnevnoj posjeti Severnoj Makedoniji. Ranije u toku dana, ispred zgrade vlade je održan svečani prijem sa najvišim državnim i vojnim počastima, nakon čega je šef NATO-a održao direktan sastanak sa premijerom Zaevim. Stoltenberg se sinoć po dolasku u Skoplje sastao i sa predsednikom Skupštine Severne Makedonije Talatom Džaferijem, kao i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Ovo je prva poseta generalnog sekretara NATO-a i Severnoatlantskog saveta Skoplju, nakon potpisivanja protokola o članstvu te zemlje u Alijansi.

Slični članci

Back to top button