Balkan

Turska za devet godina u Crnu Goru uložila 187 miliona eura

PODGORICA (AA) – Vrijednost robne razmjene Crne Gore i Turske je u 2018. godini bila veća od 100 miliona eura, a u crnogorsku ekonomiju iz ove države od 2010. godine uloženo je oko 187 miliona eura, od čega 54 miliona u 2018, po čemu je ona peti najznačajniji investitor.

Ovakvi podaci saopšteni su danas tokom razgovora predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Tokom sastanka je ocijenjeno da su međudržavni odnosi Crne Gore i Turske na visokom nivou, te da postoji prostor za dodatno jačanje ekonomskih veza, čemu mogu doprinijeti i vrlo kvalitetni partnerski odnosi komora dvije zemlje. Poručeno je da će Turska i dalje podsticati kompanije da razvijaju poslovanje u Crnoj Gori, a vrata Ambasade su stalno otvorena za crnogorske privrednike koji mogu doprinijeti balansu međusobne robne razmjene.

Ambasadorka Ozan istakla je da je intencija da se u Crnu Goru privuku ozbiljni investitori iz Turske koji će otvoriti nova radna mjesta i prenijeti bogato poslovno iskustvo.

“Turskim kompanijma poručujem da pokrenu dugoročne, održive poslove u Crnoj Gori, u korist ekonomija naše dvije zemlje”, kazala je ambasadorka Ozan.

Govoreći o mogućnostima saradnje u turizmu, ona je istakla da je ova zemlja prihodovala približno 30 milijardi dolara od ove privredne grane. Istakla je da su preduslovi daljeg razvoja turizma uvezivanje sa agrarom i kvalitetna putna infrastruktura, a Turska je spremna da doprinese njihovom unapređenju u Crnoj Gori.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je saopštio da su turizam, saobraćaj, energetika i agrar prioritetne grane crnogorskog razvoja i upoznao ambasadorku sa aktuelnim projektima među kojima su izgradnja autoputa Bar – Boljare, puštanje u rad podmorskog kabla prema Italiji koji će Crnu Goru pretvoriti u energetsko čvorište, izgradnja novih elektrana iz održivih izvora, luksuznih turističkih naselja.

Slični članci

Back to top button