Balkan

U Tirani počeo Samit procesa Brdo-Brioni

Samitu, organizovanom pod pokroviteljstvom predsjednika Albanije Ilira Mete, prisustvuju predsjednici Kosova Hashim Thaci, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović

TIRANA (AA) – Samit procesa Brdo-Brioni u glavnom gradu Albanije Tirani okupio je lidere zemalja regiona. Cilj Samita je da se napravi politička poruka u pogledu aspiracija zemalja u regionu za integraciju u Evropsku uniju (EU), javlja Anadolija (AA).

Samitu, organizovanom pod pokroviteljstvom predsjednika Albanije Ilira Mete, prisustvuju predsjednici Kosova Hashim Thaci, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Očekuje se da će sastanku prisustvovati predsjednik Poljske Andrzej Duda i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Učesnike su pozdravili predsjednici Albanije, Hrvatske i Slovenije, koji će na kraju Samita održati zajedničku konferenciju za novinare.

Također, po okončanju Samita, lideri će potpisati dokument sa zaključcima sa sastanka.

Na Samitu ne učestvuje predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov koji se u pismu liderima zahvalio na pozivu da učestvuje na sastanku u Tirani.

“Zbog izuzetno kratkog perioda prije kraja mog predsjedničkog mandata i inauguracije novog predsjednika, nažalost, ne mogu sudjelovati na ovom vrlo važnom skupu”, naglasio je Ivanov u pismu i dodao:

“Ova inicijativa nas je, ne samo približila Evropskoj uniji nego je pokazala da kada smo ujedinjeni, možemo uspeti više u oblasti infrastrukture, sigurnosti i ekonomske povezanosti. Na kraju, želim još jednom poželjeti uspješan događaj i nadam se da ćete, dok me otvoreno prihvaćate u ovom procesu, prihvatiti i mog nasljednika s kojim ćete nastaviti buduću suradnju.”

Proces Brdo-Brioni je regionalna inicijativa osnovana 2010. godine.

Slični članci

Back to top button