Balkan

Abazović: Podrška za BiH

Sastanak je održan u Predsedništvu BiH, a nije mu prisustvovao predsedavajući predsedništva Milorad Dodik.

SARAJEVO, 09. jul 2021.(FoNet) – Crna Gora daje punu podršku BiH na putu evropskih i evroatlantskih integracija, želimo graditi bolju budućnost u evropskoj zajednici naroda, jer je to je jedini način da izađemo iz balkanske “crne rupe”, naveo je potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Kako javlja RTCG, Abazović je naglasio da bolje infrastrukturno povezivanje vodi do veće mobilnosti, a da će ona voditi boljem povezivanju regiona i razbijanju predrasuda kod ljudi.

Abazović je istakao značaj rekonstrukcije puta Šćepan polje – Foča, kao i izgradnje novog mosta na tom potezu.

Naglasio je da postoji potencijalna opasnost da bi izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela moglo doći do dalekosežnih posledica na životnu sredinu Crne Gore, ali i ugrožavanja Nacionalnog parka Durmitor, kao UNESCO baštine.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović naznačio je da su Crna Gora i BiH intenzivirali saradnju, ističući da je za BiH jako važno emitovanje stabilnosti u regionu i Crnoj Gori.

Džeferović je iskazao zahvalnost zbog učestvovanja Abazovića komemoraciji u Potočarima i zbog izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom Parlamentu, navodeći da je to civilizacijski čin.

On je naznačio da je projekat HE Buk – Bijela za njega sporan i da se o tome vodi spor pred Ustavnim sudom.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić istakao je da BiH i Crna Gora imaju odlične odnose, koje kruniše ranije rešeno granično pitanje. Komšić je naveo da je važno da nema promena ritma u odnosima.

On je iskazao zadovoljstvo jer Crna Gora sledi NATO i EU put i da je to recept za ceo region, nadajući se napretku i svoje zemlje na tom putu.

Abazović, Komšić i Džaferović razgovarali su i o intenziviranju saradnje u oblasti turizma i energetike.

Slični članci

Back to top button