Balkan

Srušena nelegalno izgrađena crkva u dvorištu nane Fate Orlović

Srušena je nelegalno izgrađena pravoslavna crkva u dvorištu nane Fate Orlović, u Konjević-Polju. Ovim činom okončana je 20-godišnja borba Fate Orlović za izmiještanje tokom rata u Bosni i Hercegovini bespravno izgrađenog objekta na njenom privatnom posjedu, javlja Anadolu Agency (AA).

Konjević Polje -(AA)- Rušenje, odnosno izmještanje bespravno sagrađene crkve počelo je rano jutros, kada su se radne mašine pojavile u dvorištu Fate Orlović, javlja Anadolu Agency (AA).

Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasoburgu 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Nana Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i više od 20 članova porodice, ali povratkom u Konjević-Polje smogla je snage za nastavak pravne borbe za izmještanje bespravno izgrađene pravoslavne crkve na njenom posjedu.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela – napadi, prijetnje, optužnice.

U prvoj izjavi za medije nakon uklanjanja crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je izjavila je kako je iscrpljena od višedecenijske borbe.

“Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja”, kazala je nana Fata Orlović, koja je danas narušenog zdravlja.

Nana Fata je zahvalila i novinarima na podršci. Dodala je da je vrijeme da konačno sjedne rahat u svoju avliju.

“Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima”, kazala je nana Fata Orlović i dodala:

“Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena.”

Ova žena u poodmaklim godinama, koja je svojom borbom pokazala cijeloj BiH i šire da je pravda dostižna, ali da je za njeno postizanje potrebna ogromna energija, želja i upornost, u brojnim izjavama za medije nikada nije kazala da joj pravoslavna crva smeta.

Slični članci

Back to top button