Balkan

Inzko: Dejton ne dozvoljava osporavanje države

Dejtonski mirovni sporazum "nikome ne daje pravo da osporava državu ili njen narod", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko danas učesnicima međunarodne konferencije.

Obrativši im se na online simpoziju o naslijeđu Dejtonskog mirovnog sporazuma u organizaciji Yale univerziteta i njegovog studijskog programa o genocidu te Akademskog ureda Državnog univerziteta južnog Connecticuta, visoki predstavnik je rekao da “u anketi za anketom, građani BiH govore da je nepostojanje vladavine prava najveća prijetnja svakodnevnom životu u ovoj zemlji”.

Rekao je da je osporavanje ili ignorisanje sudskih odluka “rak rana koja će uništiti politiku Bosne i Hercegovine ukoliko ne bude odstranjena”.

“Dok se približavamo 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, možemo se osvrnuti na niz postignuća koja su unaprijedili život građana BiH. Prvo od njih, temeljni cilj Sporazuma, jeste mir”, rekao je visoki predstavnik.

On je dodao da je u poslijeratnom periodu proveden niz reformi koje su “Bosni i Hercegovini dale institucionalnu i zakonsku infrastrukturu potrebnu da ona funkcionira kao moderna demokratija”, te da se iz toga da zaključiti da je napredak moguć.

“Greške se mogu ispraviti, a teški problemi se mogu riješiti”, rekao je Inzko.

Međutim, također je naglasio da Bosna i Hercegovina danas stagnira.

“Njeni mladi odlaze, a njene glavne političke stranke zapele su u sistemu političkog pokroviteljstva i korupcije. U cijelom javnom sektoru savjesni nastavnici, državni službenici, komunalni radnici, policajci i mnogi drugi svaki dan vrijedno i dobro koriste teško stečeno znanje, ali ne dobijaju adekvatnu naknadu iz neodgovarajućih budžeta i od glomazne administracije”, istakao je Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio da takva situacija nije neminovni rezultat poslijeratnog rješenja i da “upravo kako je međunarodna zajednica, pod koordinacijom OHR-a, uspješno realizirala ključne elemente oporavka u prvoj deceniji poslije rata, ona može uspješno doprinijeti i provođenju temeljnih društvenih i političkih promjena danas”.

Inzko je dodao i da su se bh. građani “suprotstavili najgrubljim ispadima njihovih političkih predstavnika, ispoljavajući u svakodnevnom životu pristojnost koja je često odsutna u političkom životu” i da “ti isti građani, uz čvrstu i dosljednu podršku međunarodnih partnera mogu postaviti zemlju na novi kurs”.

Visoki predstavnik je rekao da akteri na lokalnom nivou, građani aktivisti i nevladine organizacije imaju energiju i legitimitet da donesu stvarne i pozitivne promjene ukoliko im se pruži ruka saradnje.”

Prema njegovom mišljenju, Evropska unija je nesumnjivo najistaknutiji partner Bosne i Hercegovine kada se radi o pružanju pomoći BiH u cilju njenog napredovanja prema nivou prosperiteta i napretka koji vlada u drugim dijelovima evropskog kontinenta, a predstojeći općinski izbori mogu potaknuti brže odvijanje ovog dugoročnog procesa.

Izvor:Klix.ba

Slični članci

Back to top button