Balkan

SDA: Srbija ima obavezu da poštuje Dejton, a ne da se miješa u unutrašnja pitanja BiH

Političari u Srbiji i RS, dakle, nemaju problem sa Bošnjacima i strancima u Ustavnom sudu BiH, nego sa poštivanjem vladavine prava i evropskih standarda, zaključeno je u saopćenju SDA

SARAJEVO (AA) – Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić očigledno pogrešnim tumačenjem pozicije Srbije u Dejtonskom mirovnog sporazumu želi sebi dati prava kojih kao predsjednik Srbije nema, a istovremeno pokušava izbjeći obaveze kojih se dužan striktno pridržavati, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

“Podsjećamo da je SR Jugoslavija, odnosno pravna nasljednica Srbija, potpisala Dejtonski sporazum u svoje ime, ali i ‘u ime Republike Srpske dijelove sporazuma koji se odnose na ovaj entitet, čime je preuzela obavezu stroge i dosljedne provedbe postignutog sporazuma'”, navedeno je u saopćenju u napomenu da je iz citiranog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno da Srbija ima obavezu da spriječi entitet RS u bilo kakvim destruktivnim akcijama koje bi mogle ugroziti Sporazum, a time i mir i stabilnost.

“To nije pravo, niti dobra volja, nego obaveza. Umjesto toga, Vučić se upušta u komentiranje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, direktno se miješajući u unutarnja pitanja druge zemlje. Time ne poštuje Član 1. Sporazuma kojim se Srbija obavezala da će se ‘suzdržati od svake akcije prijetnjom ili uporabom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države'”, saopćeno je. 

Uz sve to, kako je saopćeno iz SDA, Vučić nedopustivo prebrojava krvna zrnca sudijama Ustavnog suda BiH. Sudije Bošnjake zove „muslimanima“, želeći bošnjački narod svesti na vjerski skupinu, vjerovatno računajući da će njegov narativ imati odjeka u islamofobičnim krugovima u Evropi.

Uporno se plasira i neistina da „Bošnjaci i stranci preglasavaju Srbe i Hrvate“, što jasno demantira izjava predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića, da su „99,6 posto predmeta riješila domaće sudije“, te da se „gotovo nikada ne dešava preglasavanje u kojem su na jednoj strani isključivo sudije Bošnjaci i stranci“.

“Političari u Srbiji i RS, dakle, nemaju problem sa Bošnjacima i strancima u Ustavnom sudu BiH, nego sa poštivanjem vladavine prava i evropskih standarda”, zaključeno je u saopćenju.

Slični članci

Back to top button