Balkan

Palmer: Treba ukinuti takse da se obe strane vrate pregovorima

SAD nastavljaju da podržavaju dijalog ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji treba da omogući postizanje sporazuma koji će doprineti evropskoj perspektivi i Srbije i Kosova, ali i celog regiona Zapadnog Balkana, izjavio je Palmer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu Srbije

BEOGRAD (AA) – Treba ukinuti stopostotne takse na robu iz Srbije kako bi obe strane postigle sporazum koji će doprineti evropskoj perspektivi i Srbije i Kosova, ali i celog regiona, izjavio je danas zamenik pomoćnika državnog sekretara Sedinjenih Američkih Država Matthew Palmer u Beogradu.

“SAD nastavljaju da podržavaju dijalog ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji treba da omogući postizanje sporazuma koji će doprineti evropskoj perspektivi i Srbije i Kosova, ali i celog regiona Zapadnog Balkana”, izjavio je Palmer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu Srbije.

Kako je rekao, ne može da kaže ishod razgovora Beograda i Prištine u Parizu u julu po tom pitanju, ali veruje da će sastanak biti konstruktivan i doneti najbolje za sve.

Palmer je zahvalio Vučiću i za posvećenost dijalogu, uz konstataciju da Srbija može da računa na podršku SAD u ovom procesu, kao i na evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da uprkos različitim pozicijima, odnosno tome što su SAD priznale Kosovo, postoji saglasnost SAD i Srbije da se “samo razgovorima, pregovorima i uz očuvanje mira i stabilnosti, kao i poštovanje interesa srpskog i albanskog naroda može doći do nekog rešenja”.

“Ja sam zamolio Palmera da razume potrebu Srbije da se iznađe kompromisno rešenje”, naveo je.

Vučić je naveo i da je Srbija spremna za sastanak u Parizu, te da je najvažnije da svi urade sve da se sačuvaju mir i stabilnost.

Predsednik Srbije ponovio je poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

“Znamo da ne možemo da očekujemo promenu stava prema Kosovu, ali želimo nešto balansiraniji odnos, nešto povoljniji koji bi vodio računa o interesima Srbije”, rekao je Vučić.

Slični članci

Back to top button