Balkan

Potpisan sporazum o izgradnji i rekonstrukciji 550 kuća za povratnike

U okviru ovog podprojekta ukupne vrijednosti 21,5 miliona KM, sredstvima osiguranim iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa izgraditi će se 550 stambenih jedinica za potrebe lokalne integracije i povratka izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, od kojih 117 u FBiH i 433 u RS

SARAJEVO (AA) – Potpisivanje sporazuma o saradnji sa 29 opština u Republici Srpskoj (RS) na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upriličeno je danas u Sarajevu.

Potpisivanje sporazuma o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) za Podprojekat BiH5 predviđa obnovu i izgradnju 50 porodičnih kuća za lokalnu integraciju i rekonstrukciju 500 porodičnih kuća za povratak izbjeglica i raseljenih osoba u BiH.

U okviru ovog podprojekta ukupne vrijednosti 21,5 miliona KM, sredstvima osiguranim iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa izgradit će se 550 stambenih jedinica za potrebe lokalne integracije i povratka izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, od kojih 117 u FBiH i 433 u RS-u.

Sporazumi o saradnji potpisani su s načelnicima i gradonačelnicima 29 općina i gradova u RS: Banja Luka, Berkovići, Bratunac, Čajniče, Foča, Gacko, Gradiška, Han Pijesak, Kalinovik, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši, Ljubinje, Milići, Nevesinje, Novi Grad, Novo Goražde, Osmaci, Pale, Prijedor, Rogatica, Rudo, Sokolac, Srebrenica, Trebinje, Trnovo, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.

Uz načelnike i gradonačelnike općina i gradova, Sporazume o saradnji uime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u svojstvu vodeće institucije, potpisali su zamjenik ministra Dževad Mahmutović, a uime Republičkog sekretarijata za raseljene osobe i migracije u svojstvu jedinice za implementaciju na području RS v.d. direktora Marko Aćić.

Mahmutović je izjavio da se radi o jednom dijelu Regionalnog stambenog projekta, čija realizacija je planirana ove godine.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button