Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Balkan

Darmanović u Ankari: EU mora da zna šta hoće od Zapadnog Balkana

Mislim da je najbolje rješenje za BiH da nastavi put ka NATO-u i EU koliko god za to treba vremena, kazao je crnogorski ministar

SARAJEVO (AA) – Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je danas u Ankari nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom “turski investitor su veoma cijenjeni u Crnoj Gori i priželjkujemo još više turskih investicija”.

“Vjerovatno da investitori u svom poslovanja u svakoj zemlji mogu naići na poteškoće, ali činjenica da je u Crnoj Gori sve više investitora i turskih građana te malih firmi kao i dosta zainteresovanih novih investitora, od kojih su neke međunarodno poznate firme, svjedoči o tome kako turski investitori doživljavaju Crnu Goru i kako mi doživljavamo Tursku. Siguran sam da saradnja može biti samo bolja”, rekao je Darmanović.

Crna Gora je, kako je rekao, privržena miru i stabilnosti.

“Članica smo NATO-a i daleko smo najviše odmakli u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji. Imamo odlične odnose sa svim susjedima i kao takvi smo uvijek spremni da pomognemo u razrješavanju problema u regionu. U regionu su bila zaostala tri velika problema jedan je ime Sjeverne Makedonije, koji je bio između te zemlje i Grčke, taj je problem uspješno riješen hrabrošću, vizijom i upornošću dvije vlade da nađu rješenje. Kao posljedica tog rješenja Sjeverna Makedonija je na putu za NATO i EU. Drugi se odnosi na razgovore Beograda i Prištine koji treba da nađu dugoročno rješenje. Mi smo prijatelji sa obje zemlje i podržavamo ih da nađu rješenje”, pojasnio je crnogorski ministar.

Treći problem je, prema njegovim riječima, “disfunkcionalnost BiH”.

“Mislim da je najbolje rješenje za BiH da nastavi put ka NATO-u i EU koliko god za to treba vremena”, kazao je.

Darmanović smatra da “EU mora da zna šta hoće od Zapadnog Balkana”.

“Odlučna politika proširenja na Zapadnom Balkanu je jedino rješenje i za nas i za EU. Sve naše zemlje regije žele da pripadaju ovoj zajednici. Zato su potrebni i naši napori i napori EU. Vjerujemo da bi ohrabrujući korak bio da u oktobru i Sjeverna Makedonija i Albanija dobiju zeleno svijetlo za početak pregovora, a da Crna Gora i Srbija nastave s otvaranjem i zatvaranjem poglavlja”, rekao je Darmanović

On smatra da će od zemalja regiona prva članica EU postati upravo Crna Gora koja podržava evropski put svojih susjeda.

Back to top button