Balkan

Počela NATO vježba u Hrvatskoj

Zagreb, (MINA) - U Hrvatskoj je u maju i junu planirano održavanje tri međunarodne vojne vježbe, a prva je počela u petak povodom obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u.

“Immediate Response 19, Astral Knight 19 i Swift Response 19, nazivi su vježbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM) koje će se u koordinaciji s članicama NATO-a i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj”, najavilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Prva vježba, “Immediate Response 19”, kojom Hrvatska vojska obilježava 10. godišnjicu članstva Hrvatske u NATO-u, počela je juče i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske, prenose agencije.

U vježbi će učestvovati 1,6 hiljada pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vježbe, kaže se u saopštenju.

Sledeća planirana vežba, “Astral Knight 19”, vježba je Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom “Swift Response 19” koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna.

U tim vježbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4,5 hiljada pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstva obrane Hrvatske.

Slični članci

Back to top button