Balkan

Vučić kod pape Franje: Cijenimo poziciju Vatikana po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova

Tokom susreta Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasljeđa i unapređenju njihovih ljudskih prava

VATIKAN (AA) – Bilateralni odnosi Srbije i Vatikana, eurointegracije Srbije, regionala i međunarodna saradnja bile su teme razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa papom Franjom

Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da će naredne godine obilježiti 100 godina od uspostavljanja uzajamnih diplomatskih odnosa.

Tokom susreta Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasljeđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa na Kosovu, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESCO-a.

“Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju.

“Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je Vučić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Tokom razgovora sa papom Franjom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Franji na podršci koju pruža europskim integracijama Srbije.

“Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces“, rekao je Vučić, ukazavši na to da članstvo u EU predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

On je dodao da nedavne posete njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region.

Slični članci

Back to top button