Balkan

Zvizdić na skupu u Pragu: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Zvizdić je izrazio zadovoljstvo što predloženi kandidat za poziciju komesara za proširenje dolazi iz zemlje koja je članica Višegradske grupe, a koja je oduvijek podržavala integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju

PRAG (AA) – Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Pragu, u Češkoj Republici, sastanku premijera Višegradske grupe i Zapadnog Balkana i tom prilikom je ponovio da evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu.

Domaćin sastanka je bio premijer Češke Andrej Babišm a pored premijera Višegradske grupe, sastanku su prisustvovali i premijeri Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije.

Na početku obraćanja Zvizdić je ponovio više puta iskazani stav da evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i da je politika proširenja zajednički nazivnik i jedini garant osiguranja stabilnosti, vladavine prava i ekonomskog prosperiteta za BiH i regiju Zapadnog Balkana. U tom smislu izrazio je zadovoljstvo da predloženi kandidat za poziciju komesara za proširenje dolazi iz zemlje koja je članica Višegradske grupe, a koja je oduvijek podržavala integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Zvizdić je rekao da sve zemlje Višegradske grupe i Zapadnog Balkana trebaju težiti ka jačanju međusobne političke, ekonomske, društvene i kulturne saradnje, kako bi jedni drugima bili iskreni oslonac u procesu evropskih integracija.

“Samo puna integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju služi najboljem interesu kontinenta. Neophodno je zadržati zamah proširenja i trajnu predanost provođenju reformi čiji je cilj preuzimanje pravne stečevine i dosezanje standarda EU, uz kontinuirano jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao i načelu vlastitih zaslugа, rekao je tokom obraćanja Zvizdić.

Slični članci

Back to top button