Balkan

Crna Gora: Vlada spremna za dijalog sa SPC

Vlada Crne Gore poziva na razgovore o implementaciji Zakona o slobodi vjeroispovjesti, SPC najavila žalbu Ustavnom sudu

PODGORICA (AA) – Vlada Crne Gore spremna je za dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o implementaciji Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Iz crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava poručili su za Anadolu Agency (AA) da se zakon ne može povući, ali da treba razgovarati o njegovom sprovođenju.

“Na Vladi, ministarstvu i Mitropoliji je da zajedno sarađuju na implementaciji zakona. Jedan od najboljih načina za implementaciju je dijalog, na koji smo mi uvijek spremni. Kao što smo bili spremni i prije donošenja zakona i u toku same procedure njegovog donošenja. Da imamo kontinuirani dijalog sa svim vjerskim zajednicama“, kazali su za AA iz ministarstva na čijem je čelu Mehmed Zenka.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra 2019. godine, uređuje imovinsko-pravne odnose između vjerskih zajednica i države a njegovo usvajanje izazvalo je u Crnoj Gori oprečne reakcije u političkoj i javnoj sferi. Zakonu se oštro protive predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji smatraju da država njime namjerava da otme crkvenu imovinu, dok u Vladi Crne Gore ističu da je zakon donijet u skladu sa međunarodnim standardima i u konsultaciji sa Venecijanskom komisijom.

“Netačno je da Vlada ovim zakonom pokušava da, kako tvrdi Mitropolija crnogorsko-primorska, otme crkvenu imovinu. Sve vjerske zajednice imaju jednaka prava. Država je donijela ovaj zakon da na civilizovan, pravan i jasan način uredi i ovu oblast, a ne sa namjerom da bilo koga diskriminiše“, tvrde u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Za Mitropoliju je sporna odredba zakona prema kojoj će državna svojina postati vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore a koji su izgrađeni ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kada je Crna Gora postala dio Kraljevine Jugoslavije.

Zakonom je predviđeno da crkveni objekti i zemljište neće postati državna svojina ukoliko vjerske zajednice dostave dokazi o pravu svojine.

Slični članci

Back to top button