Balkan

Oluja u Zagrebu, poplava u Bihaću

ZAGREB / BIHAĆ – Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra i to pješak na Trgu bana J. Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu.

Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i toekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno.

Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučeno je građanima da koriste javni prijevoz. Također, pozivaju građane da ne odlaze u okolno gorje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske navodi da se svi policijski službenici kao i djelatnici civilne zaštite, vatrogasne snage i sve ostale nadležne službe nalaze se na terenu i u stanju pripravnosti kako bi pravovremeno reagirale na sve dojavljene i uočene događaje i time osigurali povoljno stanje sigurnosti.

Zbog kiše koja pada od nedjelje na području Unsko-sanskog kantona u BiH došlo je do porasta vodostaja rijeka i rječica u slivu rijeke Une, javlja Anadolija.

Vodostaj Une jučer je iznosio 46 centimetara, a jutros 62 centimetra. Kritična tačka je 100 centimetara. Vodostaj Sane iznosi 222 centimetra, a jučer u 19 sati iznosio je 143 centimetra. Kritična tačka je 380 centimetra.

Najviše je porastao vodostaj rijeke Klokot koja protiče kroz okolna bihaćka naselja. Jučer je iznosio 151 centimetar, a jutros u 7 sati 357 centimetara.

“Mi smo imali Klokot nekad i do 500 centimetara vodostaja i ako se dese poplave, a vjerovatno će se desiti, bit će poplavljena samo poljoprivredna gazdinstva oko rijeke Klokot dok stanovništvo ne bi trebalo biti ugroženo. Što se tiče područja grada Bihaća oborinske vode su uvijek problem i nakon velikih snijegova i nakon padavina. Ovaj put u mjesnoj zajednici Veliki Lug bilo je poplavljeno nekoliko kuća, garaža i dvorišta. U ulici Ivana Franje Jukića iza Kantonalne bolnice u dužini od oko 30 metara bilo je vode na kolovozu, ali je JU Komrad Bihać reagirao i ispumpao vodu. U mjesnim zajednicama Veliki Lug, Pokoj i Ozimice 1, intervenirao je JU Komrad Bihać i očistio kanale oborinskih voda”, rekao je Muharem Kartal, direktor Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona.

Bihać, photo: AA

Sinoćnji angažman mehanizacije Civilne zaštite Bihać, JP Vodovod i JKP Komrad na pročišćavanju odvodnih kanala znatno je ublažio posljedice padavina.

“U posljednja 24 sata palo je 84 litara kiše po m2 na području grada Bihaća, a kada su u pitanju vodostaji rijeke Une i Unca, oni za sad nisu u velikom porastu. U Kulen Vakufu visina Une u 9 sati iznosila je 97 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), a u Martin Brodu 148 cm ( početak obavještavanja 250 cm). Evidentiran je i značajan porast rijeke Klokot, čiji vodostaj u 9 sati je iznosio 377 cm s tendencijom rasta i do 10 cm po satu”, izvjestili su iz Gradske uprave Bihaća.

Obilne kišne padavine uzrokovale su zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Korisnicima iz JP Vodovod preporučuju da iz preventivnih razloga, do daljnjeg, vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće.

Slični članci

Back to top button