Balkan

Ljuti na ruskog ambasadora pa ne dolaze na prijem

Nezadovoljstvo i ljutnja Mandića i Kneževića drži već duže vrijeme. Naime, ni prošle godine ova dvojica političara nisu prisustvovali istom prijemu.

Ambasada Ruske Federacije u Podgoroci je, juče, organizovala prijem povodom Dana Rusije. Na njemu, međutim, nisu bili crnogorski opozicioni političari Andrija Mandić i Milan Knežević. Iako su bili uredno pozvani, oni se nisu odazvali jer su nezadovoljni odnosom ambasadora Ruske Federacije prema događajima u kojima su njih dvojica jedni od glavnih aktera, a tiču se političkih previranja u Crnoj Gori zadnjih godina.

Mandić i Knežević ambasadoru zamjeraju to što ih, od kada je Specijalno tužilaštvo protiv njih pokrenulo postupak zbog pokušaja terorizma na dan izbora 2016. godine, nijednom nije posjetio u stranačkim prostorijama.

Iz Demokratskog fronta, opozicone političke grupacije u Crnoj Gori, kažu da iz istih razloga prijemu povodom obilježavanja Dana Rusije nisu prisustvovali ni prošle godine.

Hladni odnosi DF-a i ruske Ambasade nastavljeni su i nakon prvostepenih presuda u slučaju pokušaja terorizma, kada se ruska ambasada nije oglašavala bez obzira na to što su njeni državljani Aleksandar Popov i Eduard Šišmakov osuđeni na ukupno 27 godina zatvora.

Dan Rusije, koji se obilježava 12.juna, jedan je od najvažnijih državnih praznika u toj zemlji. Tog dana 1990. godine održan je prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila donijeta deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Izvor: CdM

Slični članci

Back to top button