Balkan

Podgorica: Episkop budimljansko-nikšićki pozvao demonstrante da deblokiraju saobraćajnice

Crnogorski parlament je kasno sinoć usvojio Zakon nakon incidenata i intervencije policije koja je iz zdgrade udaljila poslanike Demokratskog fronta (DF). Episkop Joanikije je poručio da borba nije prestala i da će, kako tvrdi, poprimiti malo drugačije oblike

PODGORICA (AA) – Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) nastaviti borbu za odbranu imovine i pored donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Crnogorski parlament je kasno sinoć usvojio Zakon nakon incidenata i intervencije policije koja je iz zdgrade udaljila poslanike Demokratskog fronta (DF). Joanikije je poručio da borba nije prestala i da će, kako tvrdi, poprimiti malo drugačije oblike.

“Mi ćemo se organizovati. U svim krajevima, u svim gradovima i u svim selima, formiraćemo odbore i bratstva za odbranu svetinja. Ne možemo dopustiti da svetinje koje su naši preci Bogu posvećivali, da se one skrnave i da padnu u ruke bezbožnika”, poručio je Joanikije građanima okupljenim u centru Podgorice.

On je poručio da Mitropolija ne želi da pravimo razdore među braćom, ali i da se, kako je kazao, moraju oduprijeti zlu kada se braća ovako ponašaju. Joanikije je poručio i da su usvajanjem Zakona u parlamentu, kako je istakao, sahranjeni pravo i pravda.

On je zamolio vjernike da se raziđu i prekinu blokadu saobraćajnica u više gradova širom Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da svu odgovornost za posljedice donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore koja ga je predložila i predsjdnik Crne Gore Milo Đukanović. Iz Mitropolije su ponovili da donošenjem zakona Vlada želi da omogući preuzimanje crkvene imovine i obnovu Crnogorske pravslavne crkve (CPC) koju Mitropolija ne priznaje.

“Hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, vlast je izazvala nečuvene diobe i mržnju i uvela Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra donijeti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji”, saopšteno je iz Mitropolije.

Slični članci

Back to top button