Balkan

Komšić: ne nasedajte na podlo lukavstvo ustaških ideologa

SARAJEVO – Zbog virusa korona Austrija je zabranila misu u Blajburgu u okviru obeležavanja 75. godišnjice “blajburške tragedije”, kako nazivaju stradanje ustaša koji su bežali sa prostora bivše Jugoslavije nakon sloma NDH. Molitva će biti održana u subotu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a već je uzdrmala krhke odnose u Bosni.

Ova vest užarila je političku scenu u Bosni i Hercegovini, a zbog najavljenog događaja održan je i veliki protest u Sarajevu. Zašto je baš Sarajevo izbrano za ovaj događaj?

Misa za ubijene ustaše u Blajburgu potresa Bosnu

Anđelko Kozomora, politički analitičar smatra da je u osnovi svega politika i ističe da misa za jedan takav događaj ne može nikako biti samo crkveno pitanje.

„To naravno, neće doneti ništa dobro u BiH, jer, ako svi budemo tako veličali svoje zločince na štetu druga dva naroda, onda će se u BiH desiti ružne stvari i izazvaće se nova mržnja,“ upozorava Kozomora.

Milorad Dodik smatra da misa ne bi trebalo da bude održana jer „na sva zvona” sugeriše sumnju da neko preko verskog obreda pokušava da rehabilituje ustaški pokret od čijeg se zla srpski narod ni nakon 75 godina biološki nije oporavio.“

Bakir Izetbegović, predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda BiH smatra da misu treba održati, iako je Sarajevo, kako je rekao bilo žrtva NDH.

Među najglasnijim protivnicima održavanja mise je upravo hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić. On je pozvao građane Sarajeva da ne nasedaju na „podlo lukavstvo ustaških ideologa“, te dodao da se organizatori mise i obeležavanja Blajburga raduju protestima, pa i neredima, jer građane Sarajeva žele da predstave kao protivnike katoličanstva i Hrvata.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić je izjavio je da ga svako vezivanje za fašizam i ustaštvo vrlo vređa, i da je on opredeljen za slobodno i demokratsko društvo. Misa će, istakao je, biti namenjena isključivo za žrtve u narodu, nikako za zločince.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Husein Kazanović pozvao je muslimane da ne upućuju „oštricu” ka kardinalu Vinku Puljiću zbog najavljene mise već da bi burne reakcije trebalo uputiti zvaničnom Zagrebu. Kavazović je naveo da „neko želi da između muslimana i katolika dođe do nesuglasica“.

Pokrovitelj i organizator mise je, između ostalih, i – Sabor Republike Hrvatske.

Slični članci

Back to top button