Balkan

Hrvatsku i Plenkovića tresu štrajkovi

Premijer Andrej Plenković i ministri iz Vlade čiji resori se tiču povećanja plaća kojeg zahtijevaju sindikati, poručuju kako nisu spremni na ultimatume te kako će, ukoliko bude potrebno, ići na nove parlamentarne izbore

ZAGREB (AA) – Sindikalni predstavnici zaposlenih u osnovnim i srednjim školama najavili su nastavak cirkularnog štrajka, a danas je mogućnost štrajka najavio i sindikat zaposlenih na fakultetima. Štrajk podržavaju partneri u Vladi Andreja Plenkovića koji poručuje da je spreman za izbore.


Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ), i predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja u sindikalnoj središnjici danas su najavili kako ne odustaju od štrajka u osnovnim i srednjim školama dok Hrvatska vlada ne ispuni njihov zahtjev za povećanjem plaća i za poboljšanim uvjetima rada učitelja i nastavnika.

Glavni zahtjev sindikalista je povećanje koeficijenta plaća zaposlenika za 6,11 posto, a to traže na početku školske godine u kojoj se počinje provoditi reforma školstva u kojoj su učitelji i profesori dodatno opterećeni usvajanjem i predavanjem novog gradiva.

Štrajk zaposlenih u školstvu započeo je 10. listopada općim štrajkom, četiri dana nakon prosvjeda, a nakon toga štrajk je nastavljen po cirkularnom principu, odnosno svaki dan štrajkaju škole u drugim hrvatskim županijama.

“Prema pristiglim informacijama 90,91 posto članova sindikata je u štrajku, nisu samo oni koji su na bolovanju. Ukupno, od svih zaposlenih, jer svi nisu članovi sindikata, iznos je oko 75 posto. U svih pet županija štrajk se provodi onako kako smo zamislili”, kazao je Mihalinec.

Slični članci

Back to top button