BalkanDruštvo

Brojne delegacije položile cvijeće i odale počast žrtvama

Brojne delegacije, predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i međunarodne zajednice položili su cvijeće kod Memorijalnog kamena.

POTOČARI (AA) – Brojne delegacije, predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i međunarodne zajednice položili su cvijeće kod Memorijalnog kamena i odali počast žrtvama.

Povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici ranije je u krugu bivše Fabrike akumulatora održana komemoracija. 

Nakon toga brojne delegacije prešle su u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari gdje su položili cvijeće i na dostojanstven način odali počast žrtvama srebreničkog genocida. 

Cvijeće su položili i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Među onima koje su danas, prije dženaza-namaza i ukopa srebreničkih žrtava, položili cvijeće je i ministar omladine i sporta Republike Turske Mehmet Muharrem Kasapoglu, zatim Talat Džaferi, predsjednik Sobranja Republike Sjeverne Makedonije, i predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović.

Na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas će biti ukopani nekompletni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Nijedno tijelo, koje će danas, nakon 24 godine naći smiraj u mezarju Memorijalnog centra, nije kompletno. U nekim slučajevima radi se samo o nekoliko kostiju.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Osman Cvrk. Imao je samo 16 godina kada je ubijen. Najstarija je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine. Zajedno sa njom bit će ukopan i njen sin Rešid.

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

Slični članci

Back to top button