Balkan

Palmer: Dodiku sankcije, BiH ide prema NATO

SAD i Ruska Federacija BiH imaju različite ciljeve, koji se odnose na zapadnji Balkan i BiH.

SARAJEVO – Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthew Palmer potvrdio je da ostaju na snazi američke sancije Miloradu Dodiku te da njegova zemlja zagovara najbliži mogući partnerski odnos između NATO saveza i BiH, te da vjeruje da Rusija želi da bokirala njen evropski i evroatlanski put.

“Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su provodili i javno govorili. Ako žele da te sanckije budu skinute, odnosno oni budu uklonjeni s liste, treba da djeluju da bi se za imalo razloga. Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili”, rekao je Palmer u razgovoru za novinske agencije, a prenosi Klix.ba.

“Prije nego što dođe do promjene u položaju u kojem su oni sada, treba da postoji dokaz promjene do koje je došlo i nama bi bilo drago da se to i dogodi”, rekao je Palmer.

Na pitanje da li bi sankcije mogle da bude proširene još nekim osbama iz bližeg okruženja lidera SNSD-a, Palmer je rekao da danas nema ništa reći u vezi s tim, ali da će SAD koristiti te instrumente, na odgovarajući način, kako bi promovisali svoje uže i šire ciljeve u regionu.

Istakao je da SAD kontinuiramo podržavaju put BiH ka evropskim i evroatlanskim integracijama te žele da vide da je postignut sporazum koji će omogućiti BiH da podnese Godišnji nacionalni program (ANP), čime bi se omogućilo da se jačaju veze između BiH i NATO saveza.

“Nije na SAD-u da pregovaraju i rade na postizanju dogovora o tom pitanju, već to treba da rade politički lideri”, rekao je Palmer i naglasio da SAD zagovaraju najbliži mogući partnerski odnos između NATO saveza i BiH.

Naglasio je da SAD i Ruska Federacija BiH imaju različite ciljeve, koji se odnose na zapadnji Balkan i BiH.

“Temelj američke politike za zapadni Balkan jeste podrška evropskim i evroatlanskim integracijama. To znači članstvo EU za sve zelje zapadnog Balkana i članstvo u NATO-u za sve zemlje koje žele biti članice tog saveza. Rusi imaju puno drugačiji cilj na Balkanu. Oni žele vijedeti regiju koja je podijeljenja, sumnjiva i u kojoj postoji visokog stepen tenzija i frikcija. Rusi su 2016.godine bili sponzori pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Uložili su puno i radili na tome da jednostvano podrivaju Prespanski sporazum, a koji je sklopljen i sada imamo zemlju koja se zove Sjeverna Makedonija. To su radili kako bi bokirali njen evropski i evroatlanski put. Nema razloga da se vjeruje da Rusija na isti način ne želi to uraditi u BiH”, rekao je Palmer.

Naglasio je da se razgovori o statusu Kosova ne mogu vezati za deševanja u BiH.

“Osim što bi normalizacija odnosa između Srbije i Kosova značajno poboljšala odnose i sigurnost na cijelom prostoru zapadnog Balkana, otvorila bi evrpski put i za Srbiju i za Kosovo. A šta drugo to može biti nego nešto što je jako dobro za BiH”, rekao je Palmer.

Slični članci

Back to top button