Balkan

U Ulcinju broj turista i promet manji i do 50 odsto

Pad posjećenosti popularne turisticke destinacije

ULCINJ:Ako je vjerovati turističkim poslenicima najjužnije opštine, a svakako bi trebalo, turistička sezona u Ulcinju nije do sada ispunila očekivanja. Iako još nema zvaničnih podataka o broju turista, stanje na terenu pokazuje da je gostiju mnogo manje nego u istom perodu lani, piše crnogorski Dan. Vidi se to gotovo na svakom koraku, kako u samom gradu, tako i na mnogobrojnim kupalištima, koja ovih dana izgledaju kao da je predsezona, a ne datumski turistički špic.

Predsjednik Udruženja zakupaca plaža u Ulcinju Prelja Škrelja kaže da je u odnosu na isto vrijeme prošle godine broj turista i promet na kupalištima manji između 30 i 50 odsto.

“Predsezona je bila veoma loša, početak je još lošiji, a trenutna situacija je katastrofalna. Ako ovako stanje potraje, sa sigurnošću mogu reći da će ova turistička sezona biti jedna od lošijih u mojoj višedecenijskoj praksi. Posebno me zabrinjava podatak od mojih kolega iz sektora stanodavaca koji su mi saopštili da evo gotovo sredinom jula ima stanodavaca kojima gosti još nisu pokucali na vrata. Eto kakva nam je sezona i čemu da se nadamo kada je takva situacija. Uostalom, dovoljno je proći kroz grad i vidjeti da nema uobičajenih gužvi za ovo doba godine. Prošle sezone, recimo, već od Gornjeg Štoja formirale su se kolone automobila u kasnim popodnevnim časovima. Danas i proteklih dana, svi svjedočimo da gužvi nema, što je još jedna potvrda da turista nema u onom broju na koji smo navikli. Šta je uzrok tome ostaje da se vidi”, kaže Škrelja.

Prema njegovim riječima, zakupcima plaža, osim loše predsezone i početka sezone, a potom i nevremena koje im je pričinilo ogromnu materijalnu štetu, problem prave inspekcije koje ih kontinurano posjećuju.

“Shvatam da ti ljudi rade svoj posao i da dolaze po nalogu šefova, ali bi trebali da imaju barem malo razumijevanja za situaciju u kojoj smo se našli. Mnogi zakupci nisu u stanju da poslije nevremena dovedu kupališta u red, ne mogu da nabave plažni inventar i samo što im treba u ovom trenutku su inspekcije. Zato apelujem da imaju razumjevanja i da nas ne pritiskaju jer smo i do sada pokazali da poštujemo zakone i propis”, naglašava Škrelja.

Prema nezvaničnim informacijama, najpogođeniji je privatni smještaj gdje je broj gostiju znatno manji nego prethodnih godina. Vlasnici ugostiteljskih objekata ističu kako su im dnevni pazari značajno manji nego lani, a o tome svjedoče slabo popunjene ljetnje bašte mnogih lokala.

Slični članci

Back to top button