Balkan

Na koncertu vrijeđana Crna Gora i crnogorski identitet

Epilog koncerta biće krivične prijave protiv organizatora

HERCEG NOVI–Crnogorski pokret podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve kao organizatora turističke manifestacije “Trg od ćirilice” u Herceg Novom, stavljajući im na teret da su odgovorni za krivična djela protiv ustavno ga uređenja i bezbjednosti Crne Gore kažnjivih po članovima 357, 359, 360 i 362 i krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370 Krivičnog zakonika Crne Gore, a povodom skandala koji se dogodio na koncertu Vlada Georgieva “Za naše Kosovo i Metohiju”.

IZ Crnogorskog pokreta su u saopštenju dostavljenom medijima naglasili da su u prijavi naveli da je Mitropolija crnogorsko primorska, kao filijala Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, 11. avgusta na Kanli kuli organizovala koncert koji je “istupima govornika, podržanih organizovanim divljanjem mase huligana, namjerno obojen klerofašistički”.

“Združeni, govornici i masa, vrijeđali su Crnogorce i Crnu Goru i prizivali okupaciju zemlje. Na tome koncertu su se pjevale pjesme „Tamo daleko“ i uzvikivala parola „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“. Ova pjesma, kao i parola, suštinom muzičkoga i jezičkoga iskaza, na tome mjestu, u Herceg Novome, a naročito osobenom interpretacijom pjevača Vlada Georgieva, u atmosferi velikosrpskoga šovinističkoga orgijanja uperenoga protiv Crne Gore i Crnogoraca, koju je on raspirio i doveo do „usijanja”, pozivale su na dovođenje Crne Gore u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema Srbiji, što je kažnjivo po čl. 357 KZ-a. Podsticale su na protivustavno otcjepljenje Boke, kao dijela crnogorske teritorije, i njeno pripajanje, u ovom slučaju Srbiji, što je kažnjivo po čl. 359 KZ-a”, piše u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Prema njihovim tvrdnjama podsticale su na promijenu ustavnoga uređnja Crne Gore kao suverene zemlje što je kažnjivo po čl. 360 KZ-a.

“Nemušto su pozivale da se svrgnu najviši državni organi i nemušto stavljale u izgled pomoć iz inostranstva, odnosno, Srbije, što je kažnjivo po čl. 362 KZ-a i javno podsticale mržnju prema Crnogorcima i njihovoj državi što je kažnjivo po čl. 370 KZ-a”, istakli iz Crnogorskog pokreta.

Oni su u krivičnoj prijavi dodali i  da “ova Mitropolija, kao filijala Beogradske patrijaršije, ova kaznena djela ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i takozvane Republike Srpske”.

“Pjevač Vlado Georgiev, kroz muzički iskaz, svjesno i namjerno je prihvatio ulogu promotera takve politike. Zato predlažemo da ovo tužilaštvo pokrene postupak protiv Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve i njihovoga gosta pjevača Vlada Georgieva, zbog navedenih krivičnih djela, ali i zbog izlaganja poruzi naše države i uvrede crnogorskoga nacionalnoga imena i odredi im kaznu koja odgovara težini djela”, zaključuje su u prijavi Crnogorskog pokreta.

Slični članci

Back to top button