Balkan

Prva pomoć Albaniji nakon zemljotresa stigla iz Turske

Zemljotresom najteže pogođen je Drač, a stanovnicima tog grada turska TIKA danas je dopremila prvi kontingent humanitarne pomoći u hrani, dekama i drugim osnovnim potrepštinama

DRAČ (AA) – Prva pomoć u zemljotresom pogođenu Albaniju stigla je iz Turske i to od Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Zemljotres jačine 6,3 stepeni po Richteru jutros je pogodio Albaniju u kojoj je smrtno stradalo najmanje 20, a povrijeđeno više od 600 osoba.

Najteže je pogođen Drač, a stanovnicima tog grada turska TIKA odmah danas je dopremila prvi kontingent humanitarne pomoći u hrani, dekama i drugim osnovnim potrepštinama.

U mjestu Thumane podijeljeno je 500 paketa hrane i 500 deka. U narednim satima će biti podijeljeno još 2.500 paketa i isto toliko deka.

Koordinator Predstavništva TIKA-e u Tirani Necip Ozay Ozturk posjetio je zemljotresom pogođena naselja, a ista je posjetio i albanski premijer Edi Rama koji se zahvalio TIKA-i na brzoj reakciji i pomoći.

Uporedo s tim, iz Turske su u Albaniju krenuli i konvoj šlepera humanitarne pomoći Crvenog polumjeseca i teretni avion Ureda za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) koji u Albaniju transportuje spasilačka vozila i timove.

Slični članci

Back to top button