Balkan

Reisu-l-ulema Kavazović sastao se s direktorom u MVP Njemačke

Politički direktor u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Christian Hellbach izrazio je zabrinutost spram porasta islamofobije i nacionalizma u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO (AA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas s sastao s Christianom Hellbachom, političkim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke s kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini.

Hellbach je bio ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini 2014.-2016., a u njegovoj pratnji bila je i ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann kao i referent za Bosnu i Hercegovinu pri Ministarstvu vanjskih poslova Christian Bottcher.

Hellbach kao i ambasadorica Hohmann su zahvalili reisu-l-ulemi na njegovoj otvorenosti i važnoj ulozi koju ima u procesu stabilizacije odnosa i pomirenja u Bosni u Hercegovini. Naglasili su spremnost ambasade i Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za saradnju s Islamskom zajednicom.

Hellbach izrazio je zabrinutost spram porasta islamofobije i nacionalizma u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema je naglasio da je Bosna i Hercegovina zemlja budućnosti koja će nadživjeti govor mržnje i one koji je napadaju. Istakao je važnost evropskog identiteta bosanskih muslimana, evropsko iskustvo življenja islama na ovim prostorima, te održavanje duhovne veze dijaspore sa Sarajevom.

“Imajući u vidu da veliki broj muslimana Bošnjaka živi i radi u Njemačkoj, te da Islamska zajednica djeluje već više od 50 godina u Njemačkoj, reisu-l-ulema je istakao zahvalnost na odnosu Njemačke prema Bošnjacima koji tamo žive“, navodi se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.

Reisu-l-ulema je goste podsjetio i da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovinu nedavno imenovala Osmana ef. Kozlića za muftiju Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja čije će sjedište biti u Njemačkoj, a koji će raditi na jačanju institucionalne saradnje Bošnjaka u Njemačkoj s državnim organima SR Njemačke i Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

Slični članci

Back to top button