Balkan

Na džamiji u Zagrebu osvanuli uvredljivi grafiti

- Na Zagrebačkoj džamiji tokom noći vandali su ispisali dva uvredljiva grafita

ZAGREB (AA) – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Republici Hrvatskoj najoštrije je osudilo pojavu uvredljivih poruka ispisanih sprejom koje su jutros osvanule na Zagrebačkoj džamiji.

“U vremenima kada nas trese najveća kriza u novijoj povijesti, kada je više nego ikad potrebna ljudska solidarnost, ovakvi su postupci nedopustivi. Zahtijevamo od nadležnih institucija, iako opravdano zauzetih krizom uzrokovanom virusom korona i potresom, da pronađu odgovorne. Upozoravamo da je ovakva vrsta skrnavljenja za muslimane svetog vjerskog prostora izraz teškog šovinizma i ksenofobije, te da je potrebno hitno djelovati kako bi se zaustavila lančana reakcija dehumanizirajućih procesa prema manjinskim skupinama u Republici Hrvatskoj”, stoji u saoptenju kojeg potpisuje predsjednik BNV-a Armin Hodžić.

Hrvatsko društvo treba biti svjesno da je ovakva poruka danas osvanula na islamskoj bogomolji i, iako nije izolovan slučaj, već sutra može biti početak novog vala skrnavljenja i bogomolja svih drugih vjerskih manjinskih institucija, ali i početak ozbiljnih narušavanja prava nacionalnih manjina, upozorava.

U vremenima opće krize još jednom pozivamo na solidarnost, zajedništvo i toleranciju te izražavamo nadu da će se većinski narod u Republici Hrvatskoj držati maksime “ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga”, saopšteno je.

photo: AA

Slični članci

Back to top button