Balkan

Skoplje obilježava 56 godina od katastrofalnog zemljotresa

Glavni grad Sjeverne Makedonije obilježava 56 godina od katastrofalnog zemljotresa 1963. godine, u kome je poginulo 1.070 ljudi, dok je oko 3.000 bilo povrijeđeno.

Svake godine 26. jul podsjeća na dan kada je katastrofalni zemljotres svojom rušilačkom snagom odnio veliki broj ljudskih života i Skoplje pretvorio u ruševinu, ali i na solidarnost koju su potom pokazali ne samo njegovi građani, već i cio svijet.

“Ovaj datum je urezan u kolektivnoj memoriji za Skoplje kao jedan od najtežih trenutaka u njegovoj istoriji i postojanju”, naveli su gradske vlasti Skoplja, a prenosi makedonska televizija Sitel. Vijest o zemljotresu u Skoplju tada je postala glavna tema u svijetu.

Grad je dobio pomoć i donacije, ubrzo je postao simbol solidarnosti i mjesto gdje su se po prvi put nakon Drugog svjetskog rata ponovo susreli američki i sovjetski vojnici.

“Prije 56 godina veliki sat na Staroj željezničkoj stanici u Skoplju se zamrzao. Ostao je da svjedoči da je 20 sekundi bilo dovoljno da se zaustavi život u gradu. Kada se spustila prašina i kada se stišao zlokobni zvuk, svijet je vidio katastrofu. Skoplje se sjeća”, napisao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev na svom tviter profilu povodom 56-godišnjice zemljotresa u tom gradu.

Slični članci

Back to top button