Balkan

Đukanović: Na sceni imamo vrlo živahan nacionalizam iz devedesetih godina

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je nakon pobjede opozicije na parlamentarnim izborima došlo do političkog revanšizma.

Incidenti nisu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvijek ima, ali to slavlje uvijek podrazumijeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć vidjeli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma. Pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle – kazao je Đukanović za nova.rs .

Dodao je da su ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu konfrontirana dva pogleda na budućnost.

– Jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori koji naše zemlje vidi u Evropskoj uniji i u evropskom i evroatlanskom sistemu vrijednosti. Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam iz devedesetih godina koji je u novim okolnostima zahvaljujući nekim novim podsticajima probuđen i koji pokušava da okrene točak istorije unatrag, ali mislim da to ne može – ocijenio je Đukanović.

Kada je u pitanju konstituisanje nove vlade, Đukanović je rekao da će onaj ko ima 41 mandat dobiti priliku da je formira. Vjeruje da će uskoro dobiti ponudu za formiranje vlade.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione stranke odgovorio je da ćemo vidjeti.

– Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi – ocijeno je Đukanović.

Ono što se dogodilo u neđelju bila je, prema njegovim riječima, opomena. Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti uvjeren je i dalje da nije greška.

– Ta pitanja se sada ili u doglednoj budućnosti moraju riješiti. Mora se riješiti status SPC u Crnoj Gori. Potpuno je legitimna intencija crnogorske vjerske pa i političke javnosti da obnovi vrijednosti koje predstavljaju tradicionalno crnogorsko društvo – rekao je Đukanović.

Na pitanje zašto je DPS izgubio kazao je da je teško dati odgovor, ali da je crnogorsko društvo bilo u posljednje vrijeme podijeljeno.

– Možda je nezadovoljstvo tu zbog politike koje smo vodili, standardom u društvu, Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Moguće je da su ti razlozi prevagnuli da se to klatno zamalo iz jedne nedovoljno jasne većine preselili na stranu druge većine. Ali, ne treba izvlačiti definitivan zaključak. Crnogorsko društvo je tu gdje jeste, nažalost, još podijeljeno – rekao je Đukanović.

Slični članci

Back to top button