Balkan

Džaferović na akademiji povodom Dana Bošnjaka: Kultura svakog od bh. naroda je dio kulturne baštine svih nas

Jaki Bošnjaci, s funkcionalnim institucijama i kvalitetnim projektima, mogu biti samo dobre i korisne komšije. Napredak je proizvod upornosti, stalnog preispitivanja te suočavanja sa svojim nedostacima. Samo tako se jača i stiže do cilja. A naš cilj je jasan: hoćemo snažnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, buduću članicu Evropske unije i NATO saveza, rekao je Džaferović.

SARAJEVO (AA) – Bosanskhercegovački identitet nije negiranje pojedinačnih identiteta Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, već razvijanje pripadnosti državi Bosni i Hercegovini. On podrazumijeva državni bosanskohercegovački patriotizam, njegovanje i razvijanje tradicionalnih vrijednosti tolerancije i suživota naših naroda, njegovih različitih kultura i religija, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na svečanoj akademiji povodom Dana Bošnjaka.

U Vijećnici je večeras upriličena svečanost u povodu obilježavanja Dana Bošnjaka, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod, a pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Ceremonija je počela intoniranjem državne himne BiH, a popraćena je i kulturno-umjetničkim programom.

Džaferović je u svom obraćanju podsjetio kako Bošnjački sabor, održan 27. i 28. septembra 1993. godine nastao iz nesumnjive potrebe i osjećaja odgovornosti bošnjačkog naroda, ne samo prema sebi, već prije svega državi Bosni i Hercegovini i njenoj opstojnosti.

“Bošnjaci su dakako postojali i prije bošnjačkog sabora. Mi nismo nastali prije 26 godina. Tu smo otkako je i države Bosne i Hercegovine. Od nas su svi koji su se vijekovima borili za ovu zemlju i njene ljude. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina su oduvijek bili sudbinski povezani. Tokom gotovo cijelog 20. vijeka bila su prisutna osporovanja Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Vrhunac toga je bio period agresije od 1992. do 1995. godine. A cilj je uvijek bio isti: ugasiti prvo Bošnjake, Bosance, a potom ugasiti i Bosnu. Upravo je Bošnjački sabor u tim najtežim vremenima artikulirao odnos Bošnjaka i prema državi Bosni i Hercegovini i prema sebi. Odbijena je podjela Bosne i Hercegovine i nastavljena borba za njenu cjelovitost i ravnopravnost svih naših naroda i građana”, rekao je Džaferović.

Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod“, kazao je kako je Dan Bošnjaka dan koji se u smislu simbolike datume vezuje za Prvi Bošnjački kongres, taj veliki bošnjački svenarodni skup, koji je održan u opkoljenom Sarajevu, kada je uz niz važnih odluka donesena i svenarodna odluka kojom su Bošnjaci revitalizirali svoje stvarno povijesno ime Bošnjak.

“Taj dan ima duboku fundamentalnu simboličku vrijednost jer označava i onaj povijesno-prekretni, sudbinski trenutak kad su se uprkos agresiji i opsadi u kojoj su bili zatočeni, Bošnjaci izborili za slobodu svog identiteta, čime su se nakon niza desetljeća izborili, ne samo za neotuđivo pravo na svoje stvarno ime, već na suštinsko pravo na ono što stvarno jesu”, poručio je Kodrić.

Slični članci

Back to top button