Balkan

Američki ambasador u Ankari pozvan na razgovor u turskom Ministarstvu vanjskih poslova

Republika Turska je odbacila nacrt rezolucije donjeg doma Kongresa o armenskim tvrdnjama o događajima iz 1915. godine i ocijenila ga apsolutno neutemeljenim i sa historijskog i sa pravnog aspekta

ANKARA (AA) – Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske na razgovor je jutros pozvalo ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari Davida Satterfielda zbog sinoćnjeg usvajanja nacrta rezolucije u donjem domu Kongresa o armenskim tvrdnjama o događajima iz 1915. godine.

Predstavnički dom američkog Kongresa kasno sinoć je usvojio nacrt rezolucije u kojoj se u skladu s armenskim tvrdnjama događaji iz 1915. godine nazivaju “genocidom“.

Republika Turska je odbacila nacrt rezolucije i ocijenila ga apsolutno neutemeljenim sa historijskog i pravnog aspekta.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske jutros je na razgovor pozvalo američkog ambasadora u Ankari Satterfielda kako bi mu prenijela i službeni stav i kritiku Turske o sinoć usvojenoj rezoluciji.

Turska je odbacila i dio rezolucije donjeg doma Kongresa koji se odnosi na uvođenje sankcija Turskoj zbog antiterorističke operacije “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije.

Slični članci

Back to top button